Ένα από τα συχνότερα προβλήματα του ελληνικού καλοκαιριού είναι οι πυρκαγιές. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι σύνηθες στη χώρα μας, τόσο λόγω του Μεσογειακού ξηρού κλίματος και της κωνοφόρας βλάστησης, αλλά και λόγω ανθρώπινης παρέμβασης ή αμέλειας. Έτσι είναι πολύ πιθανό αρκετές κατοικίες να έρθουν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Φυσικά υπάρχουν τρόποι για να προστατέψουμε τις περιουσίες μας, ας δούμε μερικούς:

1. Αντιπυρική ζώνη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αν το σπίτι μας βρίσκεται κοντά σε δάσος ή βλάστηση είναι να δημιουργήσουμε τη λεγόμενη «αντιπυρική ζώνη», δηλαδή να καθαρίσουμε περιμετρικά σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων την περιοχή από ξερόχορτα, πευκοβελόνες, ξερά φύλλα, κλαδιά ή οτιδήποτε άλλα εύφλεκτα αντικείμενα που μπορούν να βοηθήσουν μια πυρκαγιά να εξαπλωθεί.

2. Σωστά υλικά

Ένα σπίτι με τα κατάλληλα υλικά μπορεί να αποκτήσει εξαιρετικές αντιστάσεις στη φωτιά. Φυσικά επειδή πολλά σπίτια χτίστηκαν παλιότερα χωρίς αυτή τη λογική, σήμερα με μικρές και φτηνές παρεμβάσεις μπορούμε να τα κάνουμε ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Έτσι αποφεύγουμε σε μια ανακαίνιση τα πλαστικά υλικά και προτιμούμε μονωτικά μη εύφλεκτα. Ακόμη καλό θα ήταν με τέτοια υλικά να καλύψουμε τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες και να αποφύγουμε την τοποθέτηση εξωτερικών πλαστικών υδρορροών.

3. Εύκολη πρόσβαση σε νερό

Μια πυρκαγιά είναι απροειδοποίητη, έτσι πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να την αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να λοιπόν, αν σχεδιάζουμε μια ανακαίνιση να προνοήσουμε να υπάρχουν παραπάνω από μια εξωτερικές βρύσες με λάστιχο, ώστε να βοηθήσουν να αμυνθούμε από μια πυρκαγιά. Σε περίπτωση που δεν είναι στα άμεσα σχέδια μας κάτι τέτοιο, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε η υπάρχουσα βρύση να είναι εξοπλισμένη με ένα μακρύ λάστιχο ποτίσματος που μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάθε εξωτερικό σημείο του σπιτιού.

4. Προσέχουμε όταν ψήνουμε

Μια πυρκαγιά μπορεί να προκληθεί ακόμα και από εμάς. Για να μην γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν ψήνουμε με κάρβουνα σε εξωτερικό χώρο, έτσι πάντα να είναι καθαρή η περιοχή από κλαδιά, ξερά χόρτα και φύλλα. Ακόμη, να υπάρχει προφύλαξη από τον αέρα ώστε να μην μεταφερθούν καύτρες που μπορεί να ξεκινήσουν μια φωτιά. Να παρακολουθούμε αρκετά συχνά το γκριλ και όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία να φροντίσουμε τα κάρβουνα να έχουν σβήσει ρίχνοντας νερό. Ακόμη αν χρησιμοποιούμε ξύλα, θα πρέπει να υπάρχει σκέπαστρο και το σημείο αποθήκευσης τους να είναι μακριά από το σπίτι μας.

5. Φροντίζουμε τον κήπο

Σε περίπτωση που το σπίτι μας έχει κήπο, στο πλαίσιο της «αντιπυρικής ζώνης» πρέπει να κάνουμε και μερικές επιπλέον εργασίες. Η πιο βασική είναι το κλάδεμα δέντρων που είναι πάνω από 3 μέτρα και το ξερίζωμα των ξεραμένων φυτών. Ακόμη δεν πρέπει η βλάστηση να ακουμπά το σπίτι μας. Τέλος, ότι έχει απομείνει θα πρέπει να πεταχτεί και να μην παραμείνει εκτεθειμένο, καθώς μπορεί να αποτελέσει εστία έναρξης για μια πυρκαγιά.