Αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, πολλές διαφορετικές σκέψεις και ανησυχίες περνούν από το μυαλό μας. Στην «πρώτη γραμμή» των σκέψεών μας, είναι λογικό να βρίσκονται ζητήματα, όπως η υγεία των αγαπημένων μας ή οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης.

Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα, που ίσως μας ανησυχούν. Ένα από αυτά είναι, το πώς θα εξασφαλίσουμε, ότι το όχημά μας θα βγει «αλώβητο» από αυτήν την περίοδο της παρατεταμένης ακινησίας.

Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε το όχημά μας από την ακινησία;

Σίγουρα η παραπάνω σκέψη έχει περάσει από το μυαλό των περισσότερων ιδιοκτητών.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το όχημά σας σε ετοιμότητα. Έτσι, μόλις τελειώσει αυτή η δοκιμασία, θα βγείτε και πάλι στον δρόμο με ασφάλεια. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε:

Πλένουμε το όχημά μας, όσο πιο συχνά γίνεται.

Είναι κοινό μυστικό, ότι η βρομιά φθείρει το χρώμα ενός οχήματος, δίνοντάς του θαμπή όψη. Μια εικόνα που κανένας ιδιοκτήτης δεν θα ήθελε να δει. Ειδικά όταν ετοιμάζεται, να οδηγήσει ξανά το αγαπημένο του όχημα, μετά από μια μακρά περίοδο αποστασιοποίησης από αυτό.

Αν μπορούμε, παρκάρουμε το όχημα σε κλειστό χώρο, χωρίς υγρασία.

Σε περιπτώσεις παρατεταμένης ακινησίας, ένα κλειστό γκαράζ αποτελεί μεγάλη ευκολία για τους ιδιοκτήτες και για τα οχήματα. Το όχημα είναι προφυλαγμένο από τις καιρικές συνθήκες και τη βρομιά, ενώ παράλληλα δεν αποτελεί στόχο για κλοπή. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, η χρήση της κουκούλας αποτελεί μονόδρομο. Οπωσδήποτε, φροντίζουμε το όχημά μας να είναι κλειδωμένο.

Καλό είναι να έχουμε φροντίσει να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ μας με καύσιμα. Έτσι τα τοιχώματά του προστατεύονται από την οξείδωση, που μπορεί να προκληθεί λόγω του εγκλωβισμένου αέρα, αν το αφήσουμε μισογεμάτο.

Βάζουμε μπροστά τη μηχανή ανά 1-2 εβδομάδες ή αφαιρούμε την μπαταρία.

Όταν το διάστημα της ακινησίας είναι μικρό, ένας καλός τρόπος να διατηρήσουμε την μπαταρία του οχήματός μας σε καλή κατάσταση, είναι να βάζουμε μπροστά τη μηχανή κάθε 1-2 φορές την εβδομάδα, για περίπου 5 λεπτά.  Έτσι αποφεύγουμε τη φθορά της μπαταρίας, μαζί με το ενδεχόμενο αυτή να «πέσει» και να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το όχημά μας, όταν το ξαναχρειαστούμε.

Σε περίπτωση που το όχημα είναι ακίνητο για μεγάλα διαστήματα, είναι συνετό να την αφαιρέσουμε εντελώς.

Προστατεύουμε τα ελαστικά από τη φθορά.

Αν έχουμε τη δυνατότητα, ανασηκώνουμε το όχημα σε τρίποδα ή τάκους. Αποφορτίζονται έτσι τα ελαστικά από το βάρος και προστατεύονται από τη φθορά. Εναλλακτικά, προσθέτουμε στα λάστιχα περισσότερο αέρα από το κανονικό. Έτσι διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Απολυμαίνουμε σχολαστικά το εσωτερικό του οχήματος.

 

Ο καλός καθαρισμός της καμπίνας του οχήματός μας ήταν σημαντικός και πριν τον κορωνοϊό. Εύκολα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο μεγάλη αξία έχει αυτό το διάστημα. Ειδικά εάν το όχημα χρησιμοποιείται για έκτακτες μετακινήσεις, όπως π.χ. το supermarket.

Για σωστή απολύμανση του εσωτερικού ενός οχήματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καθαριστικά, που έχουμε στο σπίτι, όπως τα διαλύματα αλκοόλης (περιεκτικότητας τουλάχιστον 70%). Περάστε σχολαστικά, μ’ ένα μαλακό πανί εμποτισμένο με διάλυμα αλκοόλης, επιφάνειες, όπως το τιμόνι, το λεβιέ, το χειρόφρενο, τις χειρολαβές στις πόρτες, εσωτερικά και εξωτερικά, αλλά και το πορτμπαγκάζ, και τους διακόπτες. Όσο για τα καθίσματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα, χωρίς ωστόσο να τρίβετε με δύναμη τις επιφάνειές τους, καθώς ενδέχεται να ξεβάψει το χρώμα.

Τις ημέρες αυτές, μένουμε σπίτι και βοηθάμε το κοινωνικό σύνολο και όσους αγαπάμε. Μπορούμε όμως, να χαρίσουμε και λίγη φροντίδα στα οχήματά μας, που μας περιμένουν ακινητοποιημένα.

Εξάλλου, αυτά διευκολύνουν πολύ την καθημερινότητά μας. Μας δίνουν ακόμη τη δυνατότητα να μετακινούμαστε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και σίγουρα θα τα χρειαστούμε, όταν περάσει αυτή η περίοδος.