Ξεκινάμε με κάτι που συμφωνούμε σίγουρα όλοι: Το να είμαστε “εγκλωβισμένοι” στο αυτοκίνητο εξαιτίας της κίνησης στους δρόμους, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχική μας ηρεμία. Με απλά λόγια, η κίνηση δεν αντέχεται!

Tο μποτιλιάρισμα όμως έχει επιστρέψει για τα καλά στους ελληνικούς δρόμους και η μετακίνηση με αυτοκίνητο μοιάζει με κανονικό αγώνα επιβίωσης! Κι όσο μένουμε “κολλημένοι” στην κίνηση, το πληρώνουμε ακριβά και στα καύσιμα και είμαστε σε μία εποχή που οι τιμές τους κυριολεκτικά “τσιμπάνε” με την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης να ακολουθούν ανοδική πορεία από τις αρχές του 2022, με την πιο σημαντική αύξηση να σημειώνεται από τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη!

Επομένως, δε χρειάζεται ούτε να χάνουμε τον πολύτιμό μας χρόνο, ούτε φυσικά τα χρήματά μας πίσω από το τιμόνι. Κι επειδή σίγουρα η κίνηση δε θα σταματήσει από τη μια στιγμή στην άλλη, μπορούμε να πάρουμε ορισμένα “έξυπνα” μέτρα για να τη διαχειριστούμε.

Κάποια «έξυπνα» μέτρα

Πρώτο και βασικό η ενημέρωση. Είμαστε στην εποχή της πληροφορίας. Υπάρχουν εφαρμογές, όπως το γνωστό μας Google Maps, που μπορούμε να δούμε σε ποιους δρόμους υπάρχει μποτιλιάρισμα, για να προετοιμαστούμε ανάλογα ή να ανακαλύψουμε άλλες εναλλακτικές διαδρομές και μέσα για τον προορισμό μας. Αν δούμε, λοιπόν, ότι υπάρχει μποτιλιάρισμα, “κατεβάζουμε χειρόφρενο” και στρεφόμαστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή μπορούμε να δοκιμάσουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως τα ηλεκτροκίνητα πατίνια ή ποδήλατα.

Θα διαπιστώσουμε πως αποτελούν τα ιδανικά μέσα μετακίνησης για τη διαδρομή σπίτι-γραφείο, ενώ αποτελούν έναν ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο μετακίνησης στις πόλεις. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που θα σκεφτούμε πολύ σοβαρά, αν θα πάρουμε πάλι το αυτοκίνητό μας σε ώρες αιχμής!

Κι αν περιορίσουμε την καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου μας, επιλέγοντας είτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε τα “θαυματουργά” ηλεκτροκίνητα πατίνια-ποδήλατα, εκτός από χρόνο και οικονομία στα καύσιμα, μπορούμε να κερδίσουμε και στα ασφάλιστρά μας, καθώς το πρόγραμμα Short Drive της Anytime “επιβραβεύει” την περιορισμένη χρήση του αυτοκινήτου μας με λιγότερα ασφάλιστρα, ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον, συμβάλλοντας ενεργά σε έναν πλανήτη πιο βιώσιμο.

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/maragkoudakis-ad102c.pdf