Επιτέλους το κουδούνι χτυπάει και πάλι! Πρώτη μέρα στο σχολείο και τα παιδιά επιστρέφουν στον αγαπημένο τους χώρο γεμάτα χαρά, γέλια, αισιοδοξία και ζωντάνια. H έναρξη μίας νέας σχολικής χρονιάς είναι πάντα μία συναρπαστική στιγμή για τα παιδιά, γιατί ξαναβλέπουν τους φίλους τους, τους δασκάλους τους και περιμένουν να ξεκινήσουν νέες περιπέτειες και να ζήσουν καινούριες εμπειρίες.

Και μαζί με τα σχολεία, ξεκινούν και περισσότερες μετακινήσεις στους δρόμους. Όλοι επιστρέφουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, για αυτό και χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διαδρομές μας, καθώς τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα, γιατί είναι γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν πολλές φορές αναπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου.

Για αυτό κι εμείς οι μεγαλύτεροι που έχουμε τη χαρά να είμαστε τόσο ξεχωριστοί στα μάτια των παιδιών μας, έχουμε την ευθύνη να τα εκπαιδεύσουμε, ώστε να μετακινούνται με ασφάλεια στο σχολείο τους.

Μετακίνηση με το αυτοκίνητο

Αν πηγαίνουμε τα παιδιά στο σχολείο τους με το αυτοκίνητο, χρειάζεται να τα μάθουμε να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα και σε ειδικό καθισματάκι, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν 12 χρονών. Φροντίζουμε να κλειδώνουμε πάντα τις ασφάλειες, να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να βγάζουν το κεφάλι τους και τα χεράκια τους έξω από το παράθυρο και να τα μάθουμε να μπαίνουν και να βγαίνουν στο αυτοκίνητο από την πλευρά του πεζοδρομίου.

Όταν κυκλοφορούμε με το όχημά μας κοντά σε σχολεία είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ελαττώνουμε ταχύτητα και δίνουμε πάντα προτεραιότητα στα παιδιά.

Αν πάλι πηγαίνουν στο σχολείο με σχολικό λεωφορείο χρειάζεται να τους εξηγήσουμε ότι κι εκεί πρέπει για την ασφάλειά τους να φοράνε ζώνη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά την ώρα που μπαίνουν και βγαίνουν από το λεωφορείο.

Ασφαλής διαδρομή με τα πόδια

Αν το σχολείο είναι κοντά στο σπίτι μας και πηγαίνουμε με τα πόδια, έχουμε πάντα τα παιδιά από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου και τα κρατάμε από το χέρι, όταν περνάμε τον δρόμο. Τους εξηγούμε ότι χρειάζεται να ελέγχουμε και τις δύο κατευθύνσεις του δρόμου και να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν περνάμε κάποιο parking, γιατί μπορεί να τύχει να μπαίνει ή να βγαίνει κάποιο αυτοκίνητο εκείνη την ώρα.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά από την προσχολική ηλικία τη σωστή οδική συμπεριφορά, χρειάζεται όμως να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι τα παιδιά κάτω των 8 ετών δεν έχουν ακόμα την απαιτούμενη ωριμότητα για να χρησιμοποιούν όλα όσα έχουν μάθει.

Είμαστε εμείς οι ίδιοι σωστά πρότυπα

Ας προετοιμάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα παιδιά μας, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μετακινούνται με ασφάλεια για να γίνουν υπεύθυνοι οδηγοί.

Και μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας, για αυτό και χρειάζεται να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας πρώτα οι ίδιοι τους κανόνες της σωστής οδικής συμπεριφοράς.

Όλοι εμείς οι άνθρωποι της Anytime ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Καλή Σχολική Χρονιά με Υγειά, Πρόοδο και Ασφάλεια!