Το Internet μπορεί να προσφέρει πληροφορίες, υπηρεσίες και πολλές ευκολίες στη ζωή μας. Έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε ασφάλεια και ηρεμία σε κάθε online επιλογή μας.

Όπως καταλαβαίνεις το Internet είναι ένας χώρος στον οποίο χρειάζεσαι προστασία και προσοχή. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Internet (Safer Internet Day) που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται σαν σήμερα, διάβασε μερικά απλά και χρήσιμα tips για την ασφάλειά σου.

Internet

Να έχεις πάντα ενημερωμένο Antivirus

Internet

 

Η βασικότερη ασπίδα από τους κινδύνους του Internet είναι το antivirus. Σήμερα μπορείς να βρεις κορυφαία λογισμικά προστασίας ακόμα και δωρεάν. Το σημαντικό δεν είναι όμως να βρεις ένα antivirus που παρέχει προστασία από ιούς, υποκλοπές ή ελέγχει το email σου, αλλά να το κρατάς ενημερωμένο.

Χρησιμοποίησε Prepaid

Internet

Η πιστωτική και η χρεωστική κάρτα είναι μεγάλες ευκολίες για τις ηλεκτρονικές αγορές στο Internet, όμως ο ασφαλέστερος τρόπος είναι η προπληρωμένη κάρτα. Χρησιμοποιώντας τη, έχεις τον απόλυτο έλεγχο και ήσυχο το κεφάλι σου.

Διάβασε τους όρους

Internet

Σε πολλές σελίδες υπηρεσιών ή ηλεκτρονικά καταστήματα υπάρχουν διάφοροι όροι για το πώς θα χρεωθείς. Φρόντισε πριν προβείς στη μεταφορά χρημάτων να τους διαβάσεις και να γνωρίζεις τι ακριβώς θα πληρώσεις.

Μην απαντάς σε περίεργα emails

Internet

 

Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, το Internet είναι γεμάτο από απάτες σχετικά με ψεύτικα emails. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε μηνύματα που σου ζητάνε προσωπικά στοιχεία, όπως όνομα ή διεύθυνση. 

Μην κατεβάζεις άγνωστο υλικό

Internet

Πολλές φορές το downloading περιέχει ιούς. Μπορεί να μην αναγνωριστούν αρχικά από το antivirus σου, καθώς χρειάζονται scan. Πρόκειται για κακόβουλα προγράμματα τα οποία αντλούν πληροφορίες από τον υπολογιστή σου, υποκλέπτoντας στοιχεία, χωρίς να το γνωρίζεις.

Μην κοινοποιείς στα social media ευαίσθητες πληροφορίες

Τα social media σήμερα είναι ο βασικότερος κίνδυνος του Internet. Μην κοινοποιείς προσωπικές πληροφορίες και μην ανακοινώνεις πως πρόκειται να λείψεις από το σπίτι σου. Επίσης, φρόντισε να αλλάζεις αρκετά συχνά τους κωδικούς πρόσβασης τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και στα emails ή άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιείς.

Προστασία βέβαια δε χρειάζεται μόνο το Internet και ο υπολογιστής σου, αλλά και το σπίτι σου. Για να είσαι σίγουρος για τον προσωπικό σου χώρο, δες τώρα τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Anytime που διασφαλίζουν πως το κτίριο και το περιεχόμενό του είναι προστατευμένα!