Αν πριν από 20 περίπου χρόνια μάς έλεγε κάποιος ότι θα μπορούσαμε μέσα σε λίγα μόνο λεπτά να κλείσουμε τα αεροπορικά μας εισιτήρια χωρίς να επικοινωνήσουμε με κάποιο ταξιδιωτικό, να παρακολουθούμε τι γίνεται στο σπίτι μας από το κινητό μας, να αγοράσουμε το παντελόνι που μας αρέσει χωρίς καν να πάμε στο κατάστημα για να το δοκιμάσουμε, η απάντηση που θα έπαιρνε είναι ότι «αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες».

Όμως στην τρομερή αυτή ανακάλυψη που λέγεται Διαδίκτυο οφείλεται η διευκόλυνση της ζωής μας σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Άνθρωποι κάθε ηλικίας χρησιμοποιούμε σήμερα τo Internet για ενημέρωση, ψυχαγωγία, επικοινωνία, εργασία, για online αγορές και συναλλαγές, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητά μας. Από την άλλη βέβαια είναι ένας χώρος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για να κάνουμε με ασφάλεια κάθε online επιλογή, αναζήτηση ή συναλλαγή.

ασφαλείς αγορές

Οι κίνδυνοι που φέρνει μαζί του το Internet

Οι δραστηριότητές μας στο Internet μπορεί να κρύβουν κάποιες απειλές και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα, συχνά ακούμε για συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί online από τον τραπεζικό μας λογαριασμό ή από την κάρτα μας, χωρίς την έγκρισή μας, για υποκλοπές κωδικών, πληροφοριών και δεδομένων ή την περίπτωση πλαστών διαδικτυακών ιστότοπων, από τους οποίους κάνουμε παραγγελίες προϊόντων, που δεν παραλαμβάνουμε ποτέ.

ασφαλείς αγορές

Έχουν αρχίσει να μπαίνουν σιγά σιγά στο λεξιλόγιό μας οι παρακάτω όροι που αφορούν συγκεκριμένες τεχνικές εξαπάτησης:

Phishing (επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος) δηλαδή επίθεση κατά την οποία ο επιτιθέμενος εμφανίζεται συνήθως μέσω e-mail/sms ως έμπιστο πρόσωπο με σκοπό να μας εξαπατήσει για να αποκαλύψουμε πληροφορίες ή να υποκλέψει δεδομένα. Αυτό γίνεται είτε ανοίγοντας ένα (κακόβουλο) συνημμένο αρχείο είτε πατώντας σε σύνδεσμο που μας κατευθύνει σε πλαστή φόρμα συμπλήρωσης προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων.

Pharming (επίθεση τύπου Pharming): Κυβερνοεπίθεση κατά την οποία ακολουθώντας τον σύνδεσμο μίας ιστοσελίδας (π.χ. τράπεζας) κατευθυνόμαστε σε ένα φαινομενικά αυθεντικό, αλλά στην πραγματικότητα πλαστό αντίγραφο της ιστοσελίδας μέσω της οποίας γινόμαστε θύμα υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (π.χ. των κωδικών μίας τραπεζικής υπηρεσίας).

ασφαλείς αγορές

Trojan horse (Δούρειος ίππος): Κακόβουλο λογισμικό, που προσομοιάζει τη λειτουργία ενός χρήσιμου λογισμικού (π.χ. εργαλείο, παιχνίδι) με σκοπό να μας ξεγελάσει, ώστε με τη χρήση του να ενεργοποιηθεί κακόβουλος κώδικας που θα εκτελέσει άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Keylogging: Μέσω κακόβουλου λογισμικού που εγκαθίσταται στη συσκευή μας, πραγματοποιείται καταγραφή των πληροφοριών που πληκτρολογούμε στον υπολογιστή μας ή στο κινητό μας και στη συνέχεια όλη αυτή η πληροφορία (π.χ. αριθμός πιστωτικής κάρτας, CVV, κωδικοί πρόσβασης κ.λπ.) αποστέλλεται στον επιτιθέμενο.

Κοινωνική Μηχανική (Social Engineering): Μη τεχνολογικές μέθοδοι που αποσκοπούν στη χειραγώγησή μας με σκοπό την απόσπαση προσωπικών/ευαίσθητων πληροφορίων ή την εκτέλεση συγκεκριμένης ενέργειας (για παράδειγμα, κατάθεση χρημάτων στον λογαριασμό του κακόβουλου χρήστη).

Στην Ελλάδα οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 64% τον τελευταίο χρόνο και για αυτό χρειάζεται να είμαστε σωστά ενημερωμένοι και πολύ προσεκτικοί.

Ασφαλείς online συναλλαγές και αγορές με την Anytime δίπλα σου

Η Anytime έχει σχεδιάσει το νέο πρόγραμμα Personal Cyber Insurance για να κάνεις με ασφάλεια τις online συναλλαγές και αγορές σου. Κοστίζει μόνο €25 τον χρόνο και σε προστατεύει αν πέσεις θύμα κακόβουλου λογισμικού ή εξαπατηθείς ή δεν παραλάβεις κάποιο προϊόν που παρήγγειλες ή είναι διαφορετικό από αυτό που έχεις επιλέξει.

Μάθε περισσότερα για το Personal Cyber εδώ.