Το τελευταίο διάστημα η κλιματική αλλαγή δείχνει και στη χώρα μας το πιο σκληρό της πρόσωπο. Μετά από τους καύσωνες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ισχυρές πλημμύρες του Οκτωβρίου από τις κακοκαιρίες “Αθηνά” και “Μπάλλος” προκάλεσαν αμέτρητες καταστροφές και ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και δρόμους.  Για αυτό και χρειάζεται, όσο μπορούμε τουλάχιστον από την πλευρά μας, να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, αφού γνωρίζουμε πια καλά ότι τα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και μία πλημμύρα, μπορεί να καταστρέψει μεγάλο μέρος της περιουσίας μας.

Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνεις για να προστατεύσεις το σπίτι σου από μία πλημμύρα;

πλημμύρα

Καθάρισε τα φρεάτια του σπιτιού σου

Βεβαιώσου ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σου δεν είναι φραγμένα, ώστε να μπορεί να φύγει το νερό της βροχής. Αν διαπιστώσεις ότι κάποιο φρεάτιο είναι φραγμένο, ενημέρωσε άμεσα τον Δήμο της περιοχής σου, για να το καθαρίσει. Αν μένεις σε κάποια περιοχή που στο παρελθόν είχε προβλήματα από πλημμύρες, φρόντισε να ενημερώνεσαι για τις μετεωρολογικές προβλέψεις, για να μπορείς να πάρεις εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα.

Επισκεύασε τα σιφόνια και τις υδρορροές

πλημμύρα

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξεις τα σιφόνια και τις υδρορροές σε μπαλκόνια, ταράτσες και στο υπόγειο του σπιτιού σου. Καθάρισέ τα από φύλλα, κλαδιά και σκουπίδια, πριν από κάθε ισχυρή βροχόπτωση. Αν διαπιστώσεις φθορές απευθύνσου σε έναν ειδικό για να τα επισκευάσει/αντικαταστήσει, ώστε να μπορεί να φεύγει κανονικά το νερό της βροχής.

Βάλε τέντες ή κεραμοσκεπή

πλημμύρα

Οι τέντες και οι κεραμοσκεπές είναι πολύ χρήσιμες όχι μόνο τους καλοκαιρινούς, αλλά και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, αφού προστατεύουν το μπαλκόνι σου από τη βροχή, εμποδίζοντας το νερό να περάσει στους τοίχους και τα παράθυρα του σπιτιού σου.

Καινούρια κουφώματα

πλημμύρα

Ένα ακόμη μέτρο που μπορείς να πάρεις και να αποτρέψει μία ενδεχόμενη πλημμύρα είναι τα κουφώματα και οι πόρτες. Για αυτό δες αν χρειάζονται αναβάθμιση και αν μπορείς να εκμεταλλευτείς κάποιο σχετικό πρόγραμμα.

Έλεγξε το parking και το υπόγειο

Αρχικά, τοποθέτησε σε ψηλό σημείο τα αντικείμενα που καταστρέφονται από τα νερά, όπως συσκευές, βιβλία, ρούχα, φωτογραφίες και ό,τι άλλο πιστεύεις ότι μπορείς να προστατεύσεις. Σε περίπτωση βροχής, χρειάζεται να κάνεις ένα γενικότερο έλεγχο στους τοίχους του υπογείου και του parking σου, για να εντοπίσεις αν χρειάζονται κάποια επισκευή με μονωτικό υλικό.

Τέλος, σκέψου πόσο σημαντικό είναι να ασφαλίσεις το σπίτι σου, για να προστατεύεις την περιουσία σου με τον καλύτερο τρόπο. Στην Anytime μπορείς να ασφαλίσεις το κτίριο, το περιεχόμενό του ή και τα 2, σε πολύ προσιτή τιμή, επιλέγοντας τις καλύψεις που χρειάζεσαι. Αν μάλιστα επιλέξεις να ασφαλίσεις το κτίριο και το περιεχόμενό του συνδυαστικά, εξασφαλίζεις επιπλέον 10% έκπτωση!