Μπορεί οι γιορτές να τελείωσαν και να μπαίνουμε όλοι σιγά – σιγά στην καθημερινότητά μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να βγαίνουμε έξω ή να διασκεδάζουμε. Και επειδή πολλές φορές η διασκέδαση συνοδεύεται από ποτό, και ο συνδυασμός αυτός είναι καταστρεπτικός… Δες τι πρέπει να κάνεις για να οδηγήσεις νηφάλιος και με ασφάλεια:

1.   Περιορίζεις την κατανάλωση αλκοόλ

Για να οδηγήσεις νηφάλιος θα πρέπει να καταναλώσεις συνειδητά αλκοόλ. Έτσι περιορίσου στο ένα ποτό. Προτίμησε να καταναλώσεις το ποτό σου σκέτο, ώστε να διαρκέσει περισσότερο και ενδιάμεσα να πίνεις νερό. Απόφυγε τα γλυκά ποτά και τη μπύρα, καθώς ενδέχεται να θελήσεις να καταναλώσεις περισσότερο.

2.   Σκέφτεσαι τις συνέπειες

Εάν οδηγείς νηφάλιος δεν έχεις το φόβο του αλκοτέστ. Σε κάθε άλλη περίπτωση επιβαρύνεσαι με ένα τσουχτερό πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος… Και μάλιστα, αν έχεις καταναλώσει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ πέρα του επιτρεπτού ορίου θα καταλήξεις στο κρατητήριο.

Επιπλέον, σε περίπτωση ατυχήματος, θα πρέπει να γνωρίζεις πως φέρεις πλήρη ευθύνη στο ατύχημα, καθώς δεν ήσουν ικανός για οδήγηση λόγω αλκοόλ. Και μάλιστα καμία ασφαλιστική εταιρία δε θα σε καλύψει, καθώς είναι γενικός κανόνας πως η ασφάλεια αυτοκινήτου ισχύει μονάχα για όσους οδηγούν νηφάλιοι.

3.   Πες όχι στο μπουκάλι

Σε περίπτωση που βρεθείς σε νυχτερινό μαγαζί μπες με είσοδο και όχι με μπουκάλι. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για να μπορέσεις να οδηγήσεις νηφάλιος μετά, καθώς δε θα χάσεις το μέτρημα και δε θα μπορέσεις να παρασυρθείς.

4.   Φάε καλά

Ακόμα και το 1 ποτό μπορεί να σε ζαλίσει. Έτσι για να οδηγείς νηφάλιος φάε καλά πριν βγεις, ώστε το σώμα σου να απορροφήσει πιο αργά το αλκοόλ που καταναλώνεις.

5.   Μην πάρεις αυτοκίνητο

Άμα δεν έχεις σκοπό να κάνεις όλα τα παραπάνω και ξέρεις πως δε θα οδηγήσεις νηφάλιος κάνε το πιο απλό, αφαίρεσε από την εξίσωση το αυτοκίνητο. Άσε τα κλειδιά και τις ευθύνες στο σπίτι, πάρε ένα ταξί ή κατέβασε μία εφαρμογή για να έρθει να σε βρει αυτό όπου και αν βρίσκεσαι. Μπορεί εσύ να μην είσαι νηφάλιος, αλλά το ταξί θα σε οδηγήσει με ασφάλεια όπου θελήσεις.