Τι δεν ξεχνάς ποτέ όταν πρόκειται να οδηγήσεις τη μηχανή σου; Μάλλον ρητορική μοιάζει η ερώτηση! Φυσικά το κράνος, το “α και το ω” για την ασφάλειά σου. Στην πραγματικότητα δεν ξεχνάς να το φοράς, όχι μόνο όταν μετακινείσαι με τη μηχανή σου, αλλά και με το πατίνι ή το ποδήλατό σου.
Προστατεύει ό,τι πολυτιμότερο έχεις κι αυτό δεν είναι άλλο από το κεφάλι σου, ενώ στην κυριολεξία σώζει παντού και πάντοτε! Είναι το σημαντικότερο στοιχείο στον εξοπλισμό σου, για αυτό και η επιλογή του θέλει λίγο ψάξιμο, ώστε να βρεις αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι και σου ταιριάζει! Μιας και είναι τόσο πολύτιμο για την ασφάλειά σου, εμείς συγκεντρώνουμε τα βασικότερα στοιχεία, που θα σε βοηθήσουν στην επιλογή σου. Γιατί υπάρχουν κράνη full-face, off-road, jet, modular/flip-up… Μπερδεύτηκες; Ας το ξεδιαλύνουμε!

Ποιο κράνος να διαλέξεις;
Τα κράνη ανάλογα με την προστασία που προσφέρουν χωρίζονται σε 4 μεγάλες κατηγορίες κι από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες:
1.Full face
Είναι το κράνος που σου προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία, αφού καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι σου, ενώ παράλληλα προστατεύει και μέρος του αυχένα σου, αλλά και το πηγούνι σου με ένα extra κομμάτι από σκληρό υλικό στο μπροστινό του μέρος. Έχει και ειδική ζελατίνα για να μην αφήνει απροστάτευτα τα ωραία σου μάτια. Είναι ιδανικό για κάθε μετακίνηση και με αυτό το κράνος έχεις το κεφάλι σου ήσυχο… κυριολεκτικά!
2.Jet (open face) κράνος
Είναι το κράνος που ξεχωρίζει για την κομψότητά του! Είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και βολικό. Προστατεύει το κρανίο, αφήνει όμως ακάλυπτο μεγάλο μέρος του προσώπου, όπως και το πηγούνι.
3.Modular/Flip up
Είναι μία μεσαία λύση μεταξύ του full face και του jet (open face). Σε αυτό το κράνος είτε αφαιρείται (modular κράνος), είτε κινείται όλο το μπροστινό τμήμα (flip up κράνος) μαζί με τη ζελατίνα. Είναι αρκετά βολικό, αφού ανάλογα με τη διαδρομή ή τη ζέστη που κάνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ανοιχτό, ενώ όταν χρησιμοποιείται όπως το full face είναι αρκετά ασφαλές.
4.Off road
Είναι για πιο…extreme καταστάσεις, οδήγηση σε λασπωμένους δρόμους ή χωματόδρομους, γνωστό και ως motocross κράνος και το επιλέγουν κυρίως οι off road αναβάτες. Προστατεύει το κεφάλι και το πηγούνι, ενώ έχει κι ένα μικρό γείσο για να προστατεύει από τον ήλιο και το χώμα. Έχει πολύ καλό εξαερισμό, γιατί είναι συνήθως ανοιχτό στην περιοχή των ματιών, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μάσκα.

Και κάτι ακόμα…
- Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις το σωστό μέγεθος για το κράνος σου. Δοκίμασε το κράνος, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και σιγουρεύσου ότι δε σε πιέζει, αλλά και ότι εφαρμόζει χωρίς να αφήνει κενά. Μία πίεση βέβαια στα μάγουλα είναι φυσιολογικό να έχεις, αλλά μετά από λίγο συνηθίζεται.
- Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για ένα κράνος είναι το σύστημα εξαερισμού του. Σχεδόν όλα τα κράνη διαθέτουν αεραγωγούς, οι οποίοι κρατούν το κεφάλι σου δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ τον χειμώνα δεν αφήνουν τη ζελατίνα να θολώσει.
- Το κράνος για να είναι ασφαλές θα πρέπει να έχει περάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα πιστοποίησης και συγκεκριμένα έγκριση τύπου ECE R22.05. Τσέκαρε αν υπάρχει στο κράνος που θα επιλέξεις.
- Τα κράνη σώζουν στην κυριολεξία ζωές, αφού το 80% των θανατηφόρων κρανοεγκεφαλικών κακώσεων από ατυχήματα, οφείλεται στο γεγονός ότι ο αναβάτης δε φορούσε κράνος. Ωστόσο το 42,6% των Ελλήνων οδηγών μηχανών αναφέρουν ότι δε φόρεσαν κράνος τουλάχιστον μία φορά μέσα στις τελευταίες 30 μέρες, παρόλο που θεωρούν πολύ σημαντική τη χρήση του.
- Ο μέσος χρόνος χρήσης ενός κράνους είναι περίπου 5 χρόνια, αφού από εκεί και πέρα η προστασία του μειώνεται και για αυτό ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες (ήλιος, βροχές) και φυσικά και το καυσαέριο.
Απόλαυσε λοιπόν τη μοναδική αίσθηση που προσφέρει ένα ταξίδι ή μία διαδρομή με την αγαπημένη σου μηχανή, φορώντας πάντα το κράνος σου κι επιλέγοντας την ασφάλεια με τις καλύψεις που χρειάζεσαι στην Anytime.
*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα “Powered Two Wheelers Safety Greece – State of play” του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου M. Parisis, S. Georgiopoulos, D. Dimostheniadou, G. Yannis, K. Folla και D. Nikolaou.
https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp439.pdf
