Η γρίπη είναι ένα από τα πιο κοινά νοσήματα και πιθανότατα θα έρθουμε αντιμέτωποι μαζί της αρκετές φορές μέσα στο χειμώνα.
Η γρίπη οφείλεται σε συγκεκριμένους τύπους ιών που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα και δεν πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα, καθώς έχει αρκετές διαφορές.
Ένας άνθρωπος που έχει κολλήσει γρίπη υποφέρει από υψηλό πυρετό που κρατά 3-4 μέρες, έχει έντονους πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους, νιώθει εξάντληση και κόπωση, έχει πολύ έντονο βήχα και κατά περιπτώσεις τα παραπάνω μπορεί να συνοδεύονται από καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο.
Λόγω του κοινού χαρακτήρα και της εύκολης διάδοσης της, η αποφυγή της γρίπης δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις μία σειρά προληπτικών μέτρων στην καθημερινότητα σου όπως τα παρακάτω:
1.Αποφυγή άμεσης επαφής με άτομα που φέρουν τον ιό της γρίπης.
2.Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.
3.Αποφυγή επαφής των χεριών με μάτια, μύτη και στόμα, εάν δεν έχουν πλυθεί πριν.
4.Καλός αερισμός του σπιτιού και του χώρου εργασίας.
5.Καλή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και χυμούς.
6.Αποφυγή πολύ συνωστισμένων χώρων όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τα παραπάνω αποτελούν έναν γενικό κανόνα, για να προφυλαχθείς από την γρίπη, όμως υπάρχουν πολλά άτομα που ανήκουν στις ειδικές ομάδες όπως τα παιδιά, τα άτομα άνω των 60 ετών, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή σύνδρομα και οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Οι παραπάνω ομάδες, λόγω του αυξημένου ρίσκου να νοσήσουν από κάποιον ιό της γρίπης πρέπει να προβούν σε εμβολιασμό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, τη δοσολογία αλλά και την κατάλληλη περίοδο, θα πρέπει σίγουρα να ερωτηθεί ο γιατρός.
Σύμφωνα πάντα με τις μελέτες, το εμβόλιο κατά της γρίπης παρέχει προστασία 70-90%. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως ακόμα και αν εμβολιαστεί κάποιος θα πρέπει να συνεχίσει να προσέχει και να τηρεί την υγιεινή στην καθημερινότητα του.
Σε περίπτωση που κάποιος είναι φορέας της γρίπης θα πρέπει να ξέρει πως τα αντιβιοτικά δεν θα τον βοηθήσουν. Αυτό που χρειάζεται, είναι να αφήσει τη γρίπη να κάνει τον κύκλο της. Έτσι ο άρρωστος θα πρέπει ξεκουραστεί, να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες υγρών, να αποφεύγει το κάπνισμα και να λαμβάνει αντιπυρετικά και ίσως κάποια παυσίπονα.