Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει πλήθος αλλαγών στις ζωές μας. Ανάμεσα στα όσα αλλάζει είναι και η ασφάλεια στην οδήγηση. Τι μας επιφυλάσσει λοιπόν το άμεσο μέλλον;

Τις προηγούμενες δύο δεκαετίες είδαμε σταδιακά τα αυτοκίνητά μας να συνδέονται στο διαδίκτυο και να κάνουν τις ζωές μας ευκολότερες με τις οθόνες και τα συστήματα διεπαφής και υποβοήθησης. Σήμερα βρισκόμαστε θεατές σε μία νέα τεχνολογική επανάσταση, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ας δούμε όλα όσα έρχονται σε σχέση με την ασφάλεια στην οδήγηση.

Ένας personal coach πίσω από το τιμόνι

Πλέον τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και συστήματα τα οποία διορθώνουν την οδήγησή μας. Αυτή η τεχνολογία θα αναπτυχτεί περεταίρω και σε συνδυασμό με την AI, θα υπάρξει δραματική μείωση των τροχαίων. Κλειδί σε αυτό θα είναι το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης το οποίο θα μπορεί να μας σώσει κυριολεκτικά από μία σύγκρουση.

Ένα οικοσύστημα με τέλεια επικοινωνία

Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στα αυτοκίνητα (V2V) αλλά και στις υποδομές (V2I) μέσω του οποίου θα ανταλλάσσονται χρήσιμες πληροφορίες και θα προβαίνουν αυτόματα σε διορθωτικές κινήσεις. Αυτό σημαίνει πως το όχημα θα έχει τη δυνατότητα να μην «τρώει» ένα κόκκινο φανάρι, αλλά ούτε και να κινδυνεύει να ακουμπήσει ένα άλλο κατά το παρκάρισμα ή από ένα αργό φρενάρισμα.

Τέλος τα τυφλά σημεία

Κάτι που μας προβληματίζει σήμερα κάθε φορά που αλλάζουμε λωρίδα είναι τα τυφλά σημεία. Αυτή η ανησυχία σύντομα θα είναι παρελθόν, καθώς οι κάμερες του ίδιου το οχήματος θα λειτουργούν ως radars και θα δημιουργούν μία ζώνη ασφαλείας στην οποία θα μπορεί να κινείται με ασφάλεια.

Προς το τέλος της οδήγησης

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτεύξει την αυτόνομη οδήγηση για όλους και ο οδηγός θα μπορεί να επιλέγει να μην οδηγεί κατά τη μετακίνησή του, αλλά να δαπανά το χρόνο του όπως ο ίδιος επιθυμεί. Αν και σήμερα υπάρχει συζήτηση και επιφυλακτικότητα για την ασφάλεια, σύντομα η οδήγηση θα γίνει τόσο ασφαλής που θα καταστεί ένα hobby το οποίο θα συζητάμε με τους συναδέλφους μας, κάθε πρωί πίνοντας τον καφέ.

Μέχρι τότε φυσικά εμπιστευόμαστε την ασφάλεια αυτοκινήτου στην Anytime, η οποία μας προσφέρει χαμηλές χρεώσεις και πλήθος καλύψεων!