Είναι καλοκαίρι κι όπως είναι λογικό βλέπεις παντού διαφημίσεις για νέα και πανίσχυρα air condition, έχεις όμως ιδέα από λέξεις όπως το inverter, τα BTU κι άλλα τέτοια; Μην ανησυχείς! Δε χρειάζεται να γίνεις μηχανικός, αρκεί απλά να καταλάβεις λίγα πράγματα για τις λειτουργίες τους.

Έλα να δούμε μαζί πώς θα επιλέξεις με απλό τρόπο το κατάλληλο air condition για τον χώρο σου:

Τεχνολογίες

air condition

Η τεχνολογία ενός κλιματιστικού είναι τα πάντα. Θα πρέπει να διαβάζεις γι’ αυτές και τις διάφορες πιστοποιήσεις. Για παράδειγμα, τα air condition inverter είναι αυτά που προσφέρουν μέγιστη απόδοση, ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος και είναι αθόρυβα.

Μέγεθος χώρου

air condition

Η ισχύς των air condition μετριέται στα BTU(British Thermal Unit) , δηλαδή την ποσότητα θερμότητας που απορροφά ή εκλύει. Η επιλογή γίνεται με διάφορες κλίμακες που υπολογίζουν τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό, το αν το βλέπει ο ήλιος κι αν υπάρχει εστία θέρμανσης, όπως η κουζίνα. Έτσι, το παρακάτω παράδειγμα θα σε βοηθήσει. Ένα δωμάτιο 18-25 τετραγωνικών χρειάζεται ένα κλιματιστικό 14.000 BTU και για κάθε άτομο αύξησε κατά 600 BTU.

Ενεργειακή κλάση

air condition

Σίγουρα πέρα από την ισχύ του air condition πρέπει να δεις και την κατανάλωσή του. Τα καλύτερα είναι αυτά με ενεργειακή κλάση Α+++. Αυτό σημαίνει πως έχουν μεγάλη ισχύ, χωρίς να δαπανούν πολύ ρεύμα. Είναι σημαντικό να διαβάζεις την ενεργειακή κλάση και να τη συγκρίνεις με την τιμή του. Τα φθηνότερα μηχανήματα πολλές φορές έχουν μεγάλη κατανάλωση και μακροπρόθεσμα το πληρώνεις στον λογαριασμό σου.

Ιονιστής

Μία άλλη λειτουργία που προσφέρουν πολλά air condition είναι αυτή του ιονιστή. Πρόκειται για ηλεκτρικά φίλτρα που συγκρατούν μικροοργανισμούς και σωματίδια σκόνης, τα οποία απελευθερώνουν θετικά και αρνητικά ιόντα, που εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς.

Ένα τελευταίο spec που ίσως σε ενδιαφέρει είναι αν το air condition σου έχει τη δυνατότητα συγχρονισμού στο smart home. Με απλά λόγια μπορεί να συνδεθεί στο wi-fi και μέσα από ειδικά apps στο κινητό σου να επιλέγεις πώς θα λειτουργεί, πότε και πόσο, σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεσαι.

Όλοι αυτοί είναι κάποιοι παράγοντες που σε βοηθούν να επιλέξεις το κατάλληλο air condition για τον χώρο σου. Για την ασφάλεια του σπιτιού σου όμως, είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Γιατί στην Anytime μπορείς να επιλέξεις το πρόγραμμα που θέλεις στην καλύτερη τιμή, για να προστατεύεις την κατοικία σου ή το περιεχόμενό της και να νιώθεις την ηρεμία που χρειάζεσαι κάθε στιγμή.