Σχεδόν κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία… Ο συνδυασμός καύσωνα και αέρα οδηγούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.

Από τη Δευτέρα με μεγάλη μας θλίψη βλέπουμε τι γίνεται σε Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια. Οι φλόγες έχουν κάψει σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Αυτές τις δύσκολες ώρες δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα πυρόπληκτα ζωάκια που δεν έχουν τρόπο να ξεφύγουν από αυτήν την κατάσταση. Δυστυχώς και φέτος, όπως κάθε χρόνο, οι φωτιές μάς στέρησαν πολλά ζώα και άφησαν άλλα γεμάτα τραυματισμούς κι εγκαύματα.

Τι κάνουμε αν βρούμε ένα πυρόπληκτο ζώο

Αν τυχόν βρούμε ένα πυρόπληκτο ζώο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται προσοχή στην προσέγγισή του, γιατί ο πόνος μπορεί να το κάνει επιθετικό. Με αργές και προσεκτικές κινήσεις, προσπαθούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του με τη στάση μας. Ηρεμούμε το τραυματισμένο ζώο, για να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τα εγκαύματά του και να καταφέρουμε να το μεταφέρουμε σε κτηνίατρο.

Μέχρι να το μεταφέρουμε στον κτηνίατρο, που θα του παρέχει τη σωστή θεραπεία ανάλογα από τον βαθμό και την κατάσταση του εγκαύματος, μπορούμε να παρέχουμε στο ζώο φρέσκο και καθαρό νερό, για να ενυδατώνεται καλά ο οργανισμός του.

Πώς δίνουμε τις πρώτες βοήθειες σε ένα πυρόπληκτο ζώο

Τα εγκαύματα ενός ζώου μπορεί να είναι επιφανειακά-1ου βαθμού ή 2ου και 3ου βαθμού.

Τα επιφανειακά εγκαύματα-1ου βαθμού εμφανίζουν ερυθρότητα, οίδημα και δερματικό έλκος. Μέχρι να μεταφέρουμε το ζωάκι στον κτηνίατρο θα μπορούσαμε να:

  • Πλύνουμε την περιοχή με δροσερό νερό
  • Εφαρμόσουμε κάποιο σκεύασμα με επουλωτικές ιδιότητες και αντιμικροβιακή δράση
  • Καλύψουμε την περιοχή με μία γάζα

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το ζώο έχει εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού είναι οι πληγές, οι φουσκάλες και ο νεκρωμένος ιστός. Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή αυτά τα εγκαύματα επηρεάζουν βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, καλό είναι η περιοχή να καλυφθεί με μία γάζα και να μεταφερθεί άμεσα το ζώο στον κτηνίατρο.   

Μεγάλη κινητοποίηση για τη διάσωση των πυρόπληκτων ζώων

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών έχει επιδοθεί σε έναν μεγάλο αγώνα δρόμου για τη διάσωση των εγκλωβισμένων ζώων και όσων βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των πυρκαγιών, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να μην αγνοούν τις τετράποδες ψυχές.

Ο σταθμός πυρόπληκτων ζώων στο ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι έχει τεθεί σε λειτουργία και δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο. Σύμφωνα μάλιστα με ανάρτηση της Dog’s Voice στα Social Media έχουν καταγραφεί ήδη 380 ζώα και είναι πολύ πιθανό λόγω των ενεργών μετώπων η προσέλευση των ζώων να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Dog’s Voice κι αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις και να ενημερωθείς για τις ανάγκες της οργάνωσης μπες εδώ