Η πρώτη μεγάλη φωτιά έκανε την εμφάνισή της φέτος πριν καλά καλά μπει το καλοκαίρι στην περιοχή της Κορινθίας, αφού η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Σχίνο από καύση κλαδιών σε ελαιώνα έχει κάψει πάνω από 40.000 στρέμματα, δημιουργώντας πολλές υλικές καταστροφές και οδηγώντας στην εκκένωση οικισμών. Ας ελπίσουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο άμεσα και δε θα προκαλέσει άλλα προβλήματα και καταστροφές.

Δυστυχώς οι πυρκαγιές είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα του ελληνικού καλοκαιριού, πολύ συνηθισμένο στη χώρα μας λόγω του κλίματός της, της κωνοφόρου βλάστησης, αλλά και της ανθρώπινης παρέμβασης και αμέλειας.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να προστατεύσουμε το σπίτι μας από μία ενδεχόμενη πυρκαγιά, ειδικά αν βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δασική έκταση;

1.Αντιπυρική ζώνη

Δημιουργούμε μία αντιπυρική ζώνη γύρω από το κτίριο. Καθαρίζουμε δηλαδή περιμετρικά σε ακτίνα 10 μέτρων την περιοχή από ξερά χόρτα, πευκοβελόνες, φύλλα, κλαδιά ή όποιο άλλο εύφλεκτο αντικείμενο μπορεί να βοηθήσει μία πυρκαγιά να εξαπλωθεί.

2.Φροντίζουμε τον κήπο μας

Σε περίπτωση που το σπίτι μας έχει κήπο, για να το προστατεύσουμε από μία ενδεχόμενη πυρκαγιά κλαδεύουμε τα δέντρα που είναι πάνω από 3μ. κι εμποδίζουμε τη βλάστηση να ακουμπάει στο κτίριο. Ό,τι απομείνει από το κλάδεμα θα πρέπει να πεταχτεί και να μην παραμείνει εκτεθειμένο, γιατί μπορεί να αποτελέσει εστία έναρξης πυρκαγιάς.

3.Εύκολη πρόσβαση σε νερό

Επειδή πάντα μία πυρκαγιά είναι απροειδοποίητη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να την αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να φροντίζουμε η εξωτερική βρύση του σπιτιού να είναι εξοπλισμένη με ένα μακρύ λάστιχο ποτίσματος που να έχει πρόσβαση σε κάθε εξωτερικό σημείο του σπιτιού. Ακόμη φροντίζουμε να έχουμε προμηθευτεί πυροσβεστήρες, γνωρίζοντας πώς λειτουργούν.

4.Προστατεύουμε το σπίτι μας με απλούς τρόπους

Αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε εύφλεκτα υλικά και αντικείμενα κοντά στο σπίτι και τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Ακόμη είναι πολύ σημαντικό να είναι ευδιάκριτα η πινακίδα της οδού και ο αριθμός του σπιτιού μας.

Τι χρειάζεται να κάνουμε αν αντιληφθούμε ότι έχει ξεσπάσει πυρκαγιά κοντά στο σπίτι μας;

  • Επικοινωνούμε αμέσως με την Πυροσβεστική, καλώντας το 199 και δίνουμε πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε και έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά. 
  • Δεν κλείνουμε το τηλέφωνο, πριν δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες
  • Κλείνουμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού μας, ανεβάζοντας τις τέντες

Μένουμε όσο μπορούμε ψύχραιμοι και ακολουθούμε τις οδηγίες της Πυροσβεστικής, αν χρειάζεται να απομακρυνθούμε από το σπίτι μας.