Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πλέον γεγονός και μαζί με αυτήν έχει επιστρέψει για τα καλά και η κίνηση στους δρόμους. Ειδικά, στις μεγάλες πόλεις, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η κίνηση δε χρειάζεται να επιβεβαιωθεί με στατιστικά στοιχεία, στα οποία, έτσι κι αλλιώς, δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση ως πολίτες, είναι ένα μέγεθος που μπορεί κανείς να μετρήσει διαισθητικά και βιωματικά.

Το ζούμε καθημερινά, περνάμε αρκετό χρόνο πίσω από το τιμόνι… Τις περισσότερες φορές ακόμα κι αν έχουμε να διανύσουμε μικρές αποστάσεις, χρειάζεται να ξεκινήσουμε αρκετά νωρίτερα από τον προορισμό μας, για να είμαστε στην ώρα μας. Από την άλλη βέβαια, το αυτοκίνητο είναι το βασικότερο μέσο μετακίνησης για τους περισσότερους από εμάς και είτε το θέλουμε, είτε όχι, αθροιστικά περνάμε σε αυτό πολλές ώρες της ζωής μας.

κίνηση

Ποιες μέρες κινούνται περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους

Εμείς κάναμε μία έρευνα, με βάση τα αυτοκίνητα που είναι ασφαλισμένα στην Anytime, για να δούμε ποιες μέρες κυκλοφορούν περισσότερο. Διαπιστώσαμε λοιπόν, πως η μέρα τα περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους είναι η Παρασκευή και ακολουθεί η Πέμπτη. Με βάση τα στατιστικά μας αυτές τις μέρες τα αυτοκίνητα διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα και κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές συγκριτικά με τις υπόλοιπες καθημερινές.

Κι όπως είναι πολύ λογικό τις καθημερινές κινούνται περισσότερα αυτοκίνητα σε ποσοστό που φτάνει το 20%, συγκριτικά με τα Σαββατοκύριακα. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως τα Σαββατοκύριακα τα οχήματά μας διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις και κάνουν περισσότερα χιλιόμετρα, συγκριτικά με τις καθημερινές. Αναμενόμενο, αν σκεφτούμε, ότι είναι οι μέρες που ο περισσότερος κόσμος δε δουλεύει και προτιμάει να κάνει τις βόλτες του ή τις εκδρομές του.

Η κίνηση και η εκτεταμένη χρήση των αυτοκινήτων στον δρόμο, έχουν όμως σαν αποτέλεσμα να εντείνουν καθημερινά το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κατ΄ επέκταση της ποιότητας της ζωής μας. Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν με κάθε ευκαιρία πως χρειάζεται να λάβουμε άμεσα τα μέτρα μας και να βελτιώσουμε τον τρόπο που μετακινούμαστε, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης.

κίνηση

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη χρήση των αυτοκινήτων μας;

Μία πολύ καλή λύση, όταν πρόκειται να διανύσουμε σύντομες αποστάσεις, είναι να στραφούμε στα ηλεκτρικά ποδήλατα ή πατίνια, που εξελίσσονται σε εξαιρετικά εναλλακτικά μέσα μετακίνησης με σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτα από όλα, είναι οικονομικά και προσιτά σε όλους με μικρό κόστος χρήσης και συντήρησης. Επιπλέον, παράγουν μηδενικούς ρύπους, είναι αθόρυβα και μας βοηθούν να ξενοιάσουμε από το άγχος της κίνησης και του parking.

Επειδή βέβαια το αυτοκίνητο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και δεν μπορούμε να το εγκαταλείψουμε εντελώς, το ζητούμενο είναι να περιορίσουμε τη χρήση του. Με αυτόν τον τρόπο και η κίνηση στους δρόμους θα μειωθεί και φυσικά ο αντίκτυπός της στο περιβάλλον.

Μία άλλη εναλλακτική λύση που έχουμε, είναι η επιλογή ασφάλισης αυτοκινήτου Short Drive της Anytime, της πρώτης πράσινης ασφάλειας αυτοκινήτου στην Ελλάδα, που μας βοηθάει να περιορίσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου μας, εξοικονομώντας χρήματα και συμβάλλοντας την ίδια στιγμή ενεργά σε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

κίνηση

Πώς ένα πρόγραμμα ασφάλισης μας ενθαρρύνει να περιορίσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου μας

Η καινοτομία της πρώτης πράσινης ασφάλισης αυτοκινήτου Short Drive της Anytime είναι ότι συνδέεται με τα χιλιόμετρα που διανύει το όχημά μας μέσα σε έναν χρόνο. Έτσι, ασφαλιζόμαστε αρχικά για 3.000 χλμ./χρόνο ή 1.500 χλμ./6μηνο, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε επιπλέον χιλιόμετρα, όποια διάρκεια κι αν επιλέξουμε.

Ο υπολογισμός των χιλιομέτρων γίνεται με τη βοήθεια της τηλεματικής τεχνολογίας και μίας ειδικής συσκευής OBD, που συνδέεται στο όχημά μας και καταγράφει τα χιλιόμετρα που κάνουμε.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε μία πιο δίκαιη τιμολόγηση και οικονομικότερα ασφάλιστρα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, γιατί η Anytime υπολογίζει, μέσω διεθνών πρότυπων, τους εκπεμπόμενους ρύπους των αυτοκίνητων που είναι ασφαλισμένα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και τους αντισταθμίζει, πραγματοποιώντας ωφέλιμα περιβαλλοντικά έργα με θετικό αντίκτυπο για τον πλανήτη μας.

Ενημερώσου κι εσύ για το Short Drive κι άλλαξε τον τρόπο που μετακινείσαι!