Όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, αλλά πλέον και ο… Covid-19, η μηχανή αποτελεί έναν πρακτικό και συχνά ευχάριστο τρόπο μετακίνησης στις πόλεις και όχι μόνο. Σίγουρα είναι μία πολύ οικονομικότερη λύση από το αυτοκίνητο. Aρκεί μία επίσκεψη σε ένα πρατήριο καυσίμων, για να το διαπιστώσουμε! Δεν έχουμε επίσης το άγχος ότι θα κάνουμε συνεχείς, συχνά ατελείωτους “γύρους” μέχρι να βρούμε να παρκάρουμε.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που αρκετοί συμπολίτες μας ζουν τα δικά τους “Ημερολόγια Μηχανής” τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ένα ταξίδι με μία μηχανή αποτελεί μία συναρπαστική εμπειρία, αλλά και μία καλή “απόσβεση” για τον προϋπολογισμό των διακοπών.
Κράνος, η απαραίτητη προστασία

Η απαρίθμηση των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης που διαθέτει ένα αυτοκίνητο καινούργιας τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις εφαρμογές για ασφαλή οδήγηση που μπορούμε να “κατεβάσουμε” ακόμα και από το κινητό μας τηλέφωνο, χρειάζονται πολλές σελίδες για να περιγραφούν και σίγουρα βοηθούν πολύ τους οδηγούς αυτοκινήτων.
Ο οδηγός μίας μηχανής όμως είναι πιο ευάλωτος και στην περίπτωσή του οι αλγόριθμοι, ή οι “έξυπνες” εφαρμογές, ελάχιστα μπορούν να τον βοηθήσουν. Όμως υπάρχει και για τον οδηγό μίας μηχανής η κατάλληλη προστασία, το κράνος. Και φυσικά το κράνος, ούτε “μειώνει την ορατότητα”, ούτε “προκαλεί τραυματισμούς”, ούτε “περιορίζει την ακοή”, όπως αναφέρουν οι διάφοροι “μύθοι” που κυκλοφορούν για τη χρήση του!
Ο πολύτιμος συνεπιβάτης μας

Το πρώτο γράφημα που παραθέτουμε δείχνει μία αντιφατική στάση, όσoν αφορά στη χρήση του κράνους. Αρχικά οι Έλληνες πολίτες αποδέχονται τη χρήση του, με συντριπτικά ποσοστά, χωρίς να επηρεάζονται πλέον από τους “μύθους” που προαναφέραμε.
Όμως ταυτόχρονα, ένα ποσοστό Ελλήνων οδηγών-περίπου το 42,6%- παραδέχτηκαν πως μία φορά στις τριάντα μέρες οδηγούσαν τη μηχανή τους χωρίς κράνος, γεγονός που ξεπερνά τον μέσο όρο τον χωρών της Ε.Ε. Αντιφατική όμως εμφανίζεται και η στάση των συνεπιβατών των μηχανών, όσον αφορά στη χρήση κράνους.

Συγκεκριμένα, το γράφημα που παραθέτουμε δείχνει πως όταν η οδήγηση μηχανής γίνεται εντός κατοικημένων περιοχών, οι συνεπιβάτες εμφανίζονται “διστακτικοί” στη χρήση κράνους. Όταν όμως η οδήγηση γίνεται σε μη κατοικημένη περιοχή, η χρήση κράνους είναι σχεδόν καθολική από οδηγούς και συνεπιβάτες.
Τα ατυχήματα όμως δεν κάνουν “διακρίσεις”. Μπορούν να συμβούν τόσο σε εθνική οδό, όσο και σε κατοικημένη περιοχή. Για αυτό και το κράνος είναι απαραίτητο για έναν οδηγό μηχανής και αποδεικνύεται πολλές φορές κυριολεκτικά σωτήριο!
*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα “Powered two wheelers safety Greece – State of play” του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp439.pdf