Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και παρά τις ασυνήθιστα ζεστές μέρες που ζήσαμε για την εποχή, η θερμοκρασία πέφτει σιγά σιγά στις περισσότερες περιοχές και ψάχνουμε να βρούμε τους πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, αλλά και πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος του σπιτιού μας.
Για αυτό λοιπόν έχουμε συγκεντρώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το ποιες συσκευές καίνε περισσότερο ρεύμα στο σπίτι, αλλά και κάποια έξυπνα καθημερινά tips εξοικονόμησης ενέργειας.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές και πώς μπορούν να δουλέψουν οικονομικότερα.

Πλυντήριο
Σύμφωνα με τον οργανισμό Energy Saving Trust (EST), η λειτουργία του ευθύνεται για το 16% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος σε έναν λογαριασμό. Ο λόγος που το πλυντήριο είναι τόσο ενεργοβόρο είναι η ανάγκη για ζεστό νερό κατά την πλύση. Ας γυρίσουμε λοιπόν τον διακόπτη στους 30 βαθμούς Κελσίου αντί για 40 ή 50 ή ας επιλέξουμε το οικολογικό πρόγραμμα στο πλυντήριο πιάτων.

Ψυγείο
Αποτελεί περίπου το 12% του συνολικού ρεύματος που καταναλώνεται σε ένα σπίτι. Επειδή λειτουργεί όλο το 24ωρο, είναι σημαντικό να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης και να το έχουμε ρυθμίσει σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή, ανά εποχή. Επίσης, ας προσπαθήσουμε να μην το παραγεμίζουμε και να ελέγχουμε μήπως έχει χαλάσει κάποιο τρόφιμο, γιατί όσο περισσότερα πράγματα έχει, τόσο περισσότερο ρεύμα καταναλώνει, για να μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του στα επιθυμητά επίπεδα.

Κλιματισμός
Τα παλιάς τεχνολογίας κλιματιστικά είναι βαμπίρ ενέργειας. Όμως μία σύγχρονη μονάδα inverter μπορεί να γίνει για έναν χώρο ένας αρκετά οικονομικός τρόπος θέρμανσης. Είναι βασικό βέβαια, να κλείνουμε τις πόρτες του δωματίου μας, όταν λειτουργεί το κλιματιστικό για να μη φεύγει η ζέστη ή το κρύο το καλοκαίρι.
Τέλος, όσον αφορά τη σωστή χρήση του, τον χειμώνα καλό είναι το κλιματιστικό να μην ξεπερνά τους επιπλέον 10 βαθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος και το καλοκαίρι να είναι μέχρι και 10 βαθμούς κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία. Αν π.χ. το καλοκαίρι έξω έχουμε 36 βαθμούς κελσίου, να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό μας στους 26 βαθμούς κελσίου.

Φούρνος
Ο φούρνος είναι από τις συσκευές που καταναλώνουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα. Αν λοιπόν τον χρησιμοποιούμε καθημερινά, προσπαθούμε να κάνουμε συνετή χρήση και να μαγειρεύουμε, αν φυσικά μπορούμε, τις ώρες που έχουμε μειωμένο τιμολόγιο (μεσημέρι / βράδυ).

Θερμοσίφωνας
Ένας θερμοσίφωνας με ισχύ 4000W καίει περίπου €0,63 ανά ώρα. Αυτός είναι ένας καλός λόγος να μην τον ξεχνάμε ανοιχτό, ούτε να το παρακάνουμε. Για να έχουμε ζεστό νερό για ένα μπάνιο αρκούν περίπου 10-15 λεπτά! Επίσης, ο ηλιακός θερμοσίφωνας μακροχρόνια μας συμφέρει πολύ περισσότερο από τον ηλεκτρικό, ειδικά σε μία χώρα σαν τη δική μας που έχει ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου.
Βγάλε τις συσκευές από την πρίζα
Το 7% ενός τιμολογίου ενέργειας αντιστοιχεί στις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή. Αυτό σημαίνει πως ό,τι δε χρησιμοποιούμε εκείνη την ώρα όπως τηλεόραση, υπολογιστές, φορτιστές, πιστολάκια, τοστιέρες ή άλλες συσκευές καλό είναι να τις βγάζουμε από την πρίζα.
Για να έχεις όμως οικονομία στο σπίτι σου δεν αρκεί να κάνεις μόνο έξυπνες επιλογές στις συσκευές και τη χρήση τους. Μία ασφάλεια κατοικίας και περιεχομένου από την Anytime προστατεύει τον χώρο σου και τα αγαπημένα σου αντικείμενα, ώστε ό,τι κι αν συμβεί να είναι και πάλι όπως πριν.