Αν είσαι γονιός και ο μικρός σου θησαυρός βρίσκεται στα πρώτα σχολικά του χρόνια, τότε ξέρεις ότι αυτή η μαγική περίοδος συνοδεύεται και από πολύ συχνή εμφάνιση λοιμώξεων! Οι μικροί μαθητές ταλαιπωρούνται από λοιμώξεις, κατά μέσο όρο, 12-15 φορές κάθε σχολική χρονιά, κάτι που πρακτικά ισοδυναμεί με, περίπου, 2 λοιμώξεις τον μήνα!

Επειδή στην Anytime η υγεία του παιδιού σου είναι και δική μας προτεραιότητα, ρίχνουμε φως στις λοιμώξεις που εμφανίζονται πιο συχνά τις πρώτες χρονιές στο σχολείο, για να ξέρεις τι να περιμένεις!

λοιμώξεις

Ρινοφαρυγγίτιδα
Είναι η συχνότερη λοίμωξη του αναπνευστικού, με συμπτώματα όπως ο βήχας, η βουλωμένη μύτη και η καταρροή, ο πυρετός και ο πονόλαιμος. Η διάρκεια της ρινοφαρυγγίτιδας μπορεί να φτάσει τις 15 μέρες.

Λαρυγγίτιδα
Εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών. Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας είναι ο υλακώδης βήχας (σαν να γαυγίζει σκύλος), η βραχνάδα στη φωνή, ενώ μπορεί να εμφανιστεί πυρετός και ήχος «σφυρίγματος» όταν το παιδί εισπνέει.

Αμυγδαλίτιδα
Η αμυγδαλίτιδα είναι μια συχνή λοίμωξη με ξαφνική έναρξη, υψηλό πυρετό και ρίγος, δυσκολία στην κατάποση και μερικές φορές πόνο στην κοιλιά που μπορεί να συνδυάζεται με εμέτους.

Βρογχιολίτιδα / Βρογχίτιδα
Είναι η συχνότερη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού που εμφανίζεται κυρίως τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Χαρακτηρίζεται από βήχα, γρήγορη, ρηχή και δύσκολη αναπνοή, μαζί με καταρροή και πυρετό. Το παιδί δυσκολεύεται να φάει και να ξεκουραστεί. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ηλικία του παιδιού, είναι πιθανό να χρειαστεί και νοσηλεία.

λοιμώξεις

Γαστρεντερίτιδα
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν μέσα στα 2 πρώτα 24ώρα από τη μόλυνση και περιλαμβάνουν πυρετό, εμετούς και διάρροια. Συνήθως, η γαστρεντερίτιδα διαρκεί 5-7 ημέρες, όμως η περίοδος μετάδοσής της είναι σημαντικά μεγαλύτερη και θέλει προσοχή.

Ωτίτιδα
Η ωτίτιδα είναι συχνή στα μικρά παιδιά, με τα συχνότερα συμπτώματά της να είναι ο υψηλός πυρετός και ο πόνος στο αυτί.  

Ουρολοίμωξη
Η ουρολοίμωξη είναι από τις πιο συχνές μικροβιακές λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας και στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί έλεγχος της ουροποιητικής οδού, μέσω απεικονιστικών εξετάσεων.

Πνευμονία
Η πνευμονία είναι μια πολύ σοβαρή νόσος που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και κατάλληλη αγωγή. Τα κυριότερα συμπτώματά της είναι ο βήχας, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή.

Σταφυλοκοκκική δερματίτιδα
Είναι δερματική λοίμωξη που μεταδίδεται με την άμεση επαφή. Εκτός από τη χορήγηση αντιβιοτικών, για την καταπολέμηση της σταφυλοκοκκικής δερματίτιδας απαιτούνται και ειδικοί χειρισμοί.

λοιμώξεις

Τώρα, που γνωρίζεις ποιες προκλήσεις για την υγεία του παιδιού σου εμφανίζονται τα πρώτα σχολικά χρόνια, έχεις τη δυνατότητα να φροντίσεις έγκαιρα για την καλή υγεία του, θέτοντας τις βάσεις για μια ποιοτική ζωή στο μέλλον του. Θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να ζεις κάθε στιγμή μαζί με το παιδί σου ακόμα πιο χαρούμενα και ξέγνοιαστα;