Ισχύει πώς η νεκρά στην κατηφόρα εξοικονομεί καύσιμο ή απλά είναι άλλος ένας «μύθος» γύρω από την οδήγηση; Πολλοί οδηγοί και ειδικά οι παλιότεροι, συνηθίζουν να βγάζουν την ταχύτητα, όταν βρίσκονται σε κατηφόρα θεωρώντας πως έτσι εξοικονομούν καύσιμο, ενώ ταυτόχρονα πιστεύουν ότι κάνουν καλό στο αυτοκίνητό τους, αφού καταπονείται λιγότερο.

Είναι όμως αλήθεια αυτό και ισχύει για τα σημερινά οχήματα;

Myth Busted!

κατηφόρα

Πρόκειται για ένα κατάλοιπο από την εποχή του καρμπυρατέρ (εξαερωτήρας) , όπου όντως τότε αυτή η πρακτική «έπιανε». Ένα σημερινό αυτοκίνητο με νεκρά στην κατηφόρα δεν καίει λιγότερο παρότι κινείται γρηγορότερα και ευκολότερα, γιατί έχει εντελώς διαφορετικό μηχανικό σχεδιασμό. Οι κινητήρες ηλεκτρονικού ψεκασμού καυσίμου διαθέτουν το «fuel cut off», ένα σύστημα που ρυθμίζει αυτόματα την παροχή καυσίμου όσο είναι «δεμένη» η ταχύτητα, όπου με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση συνεχόμενα.

Όπως βλέπεις η οδήγηση με νεκρά όχι μόνο δεν είναι οικονομική, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη καθώς είναι αρκετά πιθανό να χαθεί ο έλεγχος του οχήματός μας, ενώ παράλληλα φθείρονται γρηγορότερα τα φρένα από το συνεχόμενο πάτημα για να διατηρηθεί σταθερή η ταχύτητα στην κατηφόρα.

Οδήγησε με eco-driving

κατηφόρα

Εάν θέλεις να δεις πραγματική οικονομία στην οδήγησή σου, τότε μπορείς να αλλάξεις κάποιες συνήθειες και να υιοθετήσεις τις μικρές, αλλά πολύ σημαντικές πρακτικές του eco-driving που βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και προσφέρουν λιγότερη καταπόνηση στο οχήμά σου.

  • Οδήγησε με σταθερή ταχύτητα και τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο
  • Οι αλλαγές ταχυτήτων να γίνονται στις 2000-2500 στροφές
  • Απόφυγε τους δρόμους με κίνηση και πολλά φανάρια
  • Επιβράδυνε ομαλά και μην αναπτύσσεις απότομα επιτάχυνση
  • Σβήσε τον κινητήρα σε στάσεις μεγαλύτερες του ενός λεπτού
  • Φρόντισε πάντα να υπάρχει η κατάλληλη πίεση στα ελαστικά σου
  • Μείωσε στο ελάχιστο τη χρήση του κλιματισμού
  • Μην αγνοείς τη συντήρηση του οχήματος
  • Αφαίρεσε το επιπλέον βάρος από το πορτ μπαγκάζ, όπως εργαλειοθήκες

Αναζητάς επιπλέον οικονομία;

Πέρα από το «eco-driving» και την οδήγηση με ταχύτητα στην κατηφόρα, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα, επιλέγοντας την ασφάλεια αυτοκινήτου που τον συμφέρει.

Για αυτό και η Anytime σου προσφέρει την καλύτερη ασφάλεια στην καλύτερη τιμή, μαζί με αρκετές παροχές και υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά σου. Έτσι, πετυχαίνεις και άμεση οικονομία από τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου σου, αλλά και έμμεση οικονομία από τα προνόμια που προσφέρουν όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα της Anytime.