O Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι η κατάλληλη “πυξίδα” που θα μας “προσανατολίσει” να έχουμε ασφαλείς δρόμους, τόσο για τους οδηγούς των οχημάτων, όσο και για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, τους ποδηλάτες, τους πεζούς και φυσικά τα παιδιά.

Μία σειρά από φορείς, όπως η τροχαία, οι συγκοινωνιολόγοι και οι πραγματογνώμονες των ασφαλιστικών εταιρειών προσπαθούν να προσδιορίσουν τα αίτια ενός τροχαίου ατυχήματος. Τα αίτια αυτά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν να κάνουν με την οδηγική συμπεριφορά και αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η υπερβολική ταχύτητα, η μη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των οχημάτων, η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και γενικότερα των σημάτων είναι ορισμένες από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Επιπρόσθετα, η απόσπαση προσοχής, έστω και για μερικά δευτερόλεπτα, αρκεί επίσης για την πρόκληση ενός ατυχήματος, καθώς μειώνεται ο χρόνος αντίδρασης του οδηγού, ο οποίος πρέπει κάθε στιγμή να διατηρεί τα αντανακλαστικά του. 

οδική ασφάλεια

 

 Ο “χειρότερος σύμβουλος” για την οδήγηση

οδική ασφάλεια

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η κούραση, ή η γενικότερα επιθετική συμπεριφορά στον δρόμο, το λεγόμενο “σύνδρομο επιθετικής οδήγησης”, είναι καταστάσεις που αναπόφευκτα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης ενός ατυχήματος. Συγκεκριμένα, ο ανθρώπινος παράγοντας έχει καθοριστεί ως η κύρια αιτία πρόκλησης οδικών ατυχημάτων και ευθύνεται για το 60- 95% των οδικών ατυχημάτων.

Όσον αφορά την απόσπαση προσοχής, μάλλον είναι περιττό να πούμε ότι o οδηγός πρέπει να έχει τα χέρια στο τιμόνι και τα μάτια στον δρόμο, όχι φυσικά στο κινητό του τηλέφωνο! Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα είναι περίπου 4 φορές πιο πιθανό να εμπλακούν σε οδικό ατύχημα σε σχέση με τους οδηγούς που δε χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο. Η πεποίθηση «ότι σε μένα δε θα συμβεί τίποτα», που δείχνει υποτίμηση των κινδύνων και υπερεκτίμηση των οδικών ικανοτήτων, είναι αναμφισβήτητα ο “χειρότερος σύμβουλος” για κάθε οδηγό.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Οδικής ασφάλειας

οδική ασφάλεια

Αντιθέτως οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να βοηθήσουν, για παράδειγμα, με την ανάπτυξη μίας εφαρμογής σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, που θα προειδοποιεί για τυχόν έκτακτα συμβάντα, προκειμένου ο οδηγός να δείχνει αυξημένη προσοχή. Φυσικά ούτε η τεχνολογία, ούτε ο οποιοσδήποτε αλγόριθμος μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική μας ευθύνη, που συνίσταται στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προστατεύει όλους μας.

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τη διπλωματική εργασία της Φωτεινής Μπαρδή “Κρίσιμοι παράγοντες εντοπισμού οδικών συμβάντων σε αστικές περιοχές” για το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικoύ Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/bardi-ad106.pdf