Όλοι θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία το πρώτο μας ποδήλατο, την πρώτη μας βόλτα με αυτό και ίσως και την πρώτη μας τούμπα! Τις προηγούμενες δεκαετίες, η εικόνα που υπήρχε για το ποδήλατο ήταν αποκλειστικά ως παιχνίδι, ως το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους.

Πλέον έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου. Σίγουρα παραμένει ένα αγαπημένο “παιχνίδι” και για… μεγαλύτερα παιδιά, είναι όμως και ένα μέσο μετακίνησης, το ιδανικό για τη διαδρομή σπίτι-γραφείο (και όχι μόνο), προσφέροντας μία οικονομική και ευχάριστη μετακίνηση στις πόλεις, χώρια που αποτελεί και την καλύτερη γυμναστική! Ειδικά τα τελευταία χρόνια συμβατικά, αλλά και ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και αρκετοί συμπολίτες μας τα προτιμούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Και μπορεί να μην έχουμε ακόμα την κουλτούρα πολλών Ευρωπαίων, όπου πιο εύκολα “πιάνουν” το πετάλι από ότι τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους, όμως και στην Ελλάδα έχουμε ήδη “αγκαλιάσει” το ποδήλατο, συνδυάζοντας μετακίνηση, άσκηση και ψυχαγωγία. Όπως ακριβώς βέβαια συμβαίνει με τα ηλεκτρικά πατίνια και τα υπόλοιπα οχήματα μικροκινητικότητας, έτσι και το ποδήλατο, ως κανονικό μέσο μετακίνησης, υπόκειται και αυτό στους κανονισμούς του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

ποδήλατο

Ποδήλατα και ΚΟΚ

Τα ποδήλατα επιτρέπεται να κυκλοφορούν (εκτός φυσικά των ποδηλατόδρομων) στις υπόλοιπες οδούς, με τους οδηγούς τους να υποχρεούνται να χρησιμοποιούν πάντα το δεξί άκρο του δρόμου. Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και στους αυτοκινητόδρομους. Κι όπως ακριβώς οι οδηγοί οφείλουν να έχουν τα χέρια τους στο τιμόνι, έτσι και οι ποδηλάτες, εκτός από την περίπτωση που πρέπει να δώσουν “σήμα” με το χέρι τους, προς την κατεύθυνση που πρόκειται να στρίψουν.

Όσον αφορά τη νυχτερινή οδήγηση, οι ποδηλάτες υποχρεούνται να φορούν πάντα ανακλαστικό γιλέκο και το “όχημά” τους να διαθέτει λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και κόκκινο ανακλαστικό φως πίσω. Και φυσικά να σταματούν στο κόκκινο φανάρι και να κρατούν εκτός… πεταλιού αλκοόλ και κινητό τηλέφωνο!

ποδήλατο

Είτε για λόγους μετακίνησης, είτε για άσκηση, είτε για ψυχαγωγία (ή για όλα αυτά μαζί) η οδήγηση ποδηλάτου είναι “ένα” με την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Γιατί στους δρόμους μπορούμε να συνυπάρχουμε όλοι, πεζοί, οδηγοί οχημάτων και ποδηλάτες! 

Αν λοιπόν έχεις επιλέξει κι εσύ ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή πατίνι για τις μετακινήσεις σου, στην Anytime μπορείς να ασφαλίσεις το αγαπημένο σου μέσο και να κυκλοφορείς με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στον δρόμο, προστατεύοντας το όχημά σου, αλλά κι εσένα που το οδηγείς.

Μπορείς να ασφαλίσεις το ηλεκτρικό σου ποδήλατο ή πατίνι για:

  • Αστική Ευθύνη
  • Προσωπικό Ατύχημα
  • Νομική Προστασία
  • Έξοδα ιατροφαρμακευτικών δαπανών
  • Έξοδα αντικατάστασης/επισκευής οπτικών
  • Έξοδα οδοντιατρικής αποκατάστασης
  • και να έχεις δωρεάν ιατρικές συμβουλές στην 24ωρη «Γραμμή Υγείας 1010»

Επιπλέον, μπορείς να επιλέξεις και κάποιες πρόσθετες καλύψεις, όπως:

  • Οδική Βοήθεια
  • Ολική κλοπή
  • Ίδιες ζημιές

Ασφάλισε το ηλεκτρικό σου ποδήλατο ή πατίνι και απόλαυσε ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις σου!

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργου Γιαννή “Βιώσιμη Κινητικότητα στις έξυπνες πόλεις” για το πρόγραμμα “Climate-neutral & smart cities” στο πλαίσιο του “Horizon Εurope”.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp426.pdf