Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο κερδίζουν έδαφος στην αγορά τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (drone), διευκολύνοντας τη ζωή μας και βελτιώνοντας την εμπειρία μας σε απλά καθημερινά πράγματα.

Δεν πρόκειται, βέβαια για μία νέα ανακάλυψη, αλλά για μια τεχνολογία που ωρίμασε απότομα, εξασφαλίζοντας αναρίθμητα πλεονεκτήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρώτο drone που «πέταξε» δοκιμαστικά στα Τρίκαλα, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, μεταφέροντας φάρμακα.

Το συγκεκριμένο project πραγματοποιείται από τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala ΑΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Harmony, με σκοπό να αλλάξει μελλοντικά την παράδοση των δεμάτων, προσφέροντας μεγάλες ωφέλειες για την υγεία των κατοίκων, εστιάζοντας κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές και σε περιπτώσεις που ακραίες καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τα συμβατικά και επανδρωμένα οχήματα να προσεγγίσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Anytime της INTERAMERICAN καινοτομεί για ακόμη μία φορά και προχωράει στην ασφάλιση του συγκεκριμένου drone, βοηθώντας στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος. Συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και τις μικρομεταφορές που αποτελούν το μέλλον και μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, εξασφαλίζοντάς τους καλύτερη ποιότητα ζωής. Η συνεργασία της Anytime με την e-trikala ΑΕ έχει ξεκινήσει από το 2015 με αφορμή μία ακόμη καινοτόμο δράση, την ασφάλιση του πρώτου λεωφορείου χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα.

drone

Η πρώτη πτήση

drone

Στην πρώτη δοκιμαστική πτήση, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, το drone μετέφερε φάρμακα για επείγουσες περιστάσεις (π.χ. αδρεναλίνη), τα οποία «προσγειώθηκαν στο φαρμακείο του οικισμού της Λεπτοκαρυάς του Δήμου Τρικκαίων, από όπου τα παρέλαβε η φαρμακοποιός.

Ο βασικός στόχος είναι, το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με την αποστολή φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές, εξυπηρετώντας ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες και συμπολίτες μας με μειωμένη προσβασιμότητα, χωρίς αυτοί να νιώθουν υποχρεωμένοι στους δικούς τους ανθρώπους. Ακόμη, η συγκεκριμένη υπηρεσία, εξυπηρετεί ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. COVID -19), αφού εξασφαλίζει την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική μεταφορά φαρμάκων.

Τα χαρακτηριστικά του drone

drone

Το drone:

  • είναι κατασκευασμένο από την ελληνική εταιρεία Atlus και ονομάζεται ΑΤΛΑΣ
  • μπορεί να πετάξει μέχρι 3.000 μ., δηλαδή περίπου 9.000 πόδια
  • έχει μια αυτονομία περίπου 45 λεπτών
  • διαθέτει σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας και υγρασίας, από την ελληνική εταιρεία Ham Systems
  • κατασκευάστηκε ειδικά για την υλοποίηση του προγράμματος
  • σε πρώτη φάση θα δοκιμαστεί για τη μεταφορά φαρμάκων από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Τρικάλων (ΣΥΦΤΑ) στα φαρμακεία των χωριών Λεπτοκαρυά, κεφαλόβρυσο και Μικρό Κεφαλόβρυσο του Δήμου Τρικκαίων
  • θα δοκιμαστεί για το επόμενο δίμηνο, ώστε να αξιολογηθεί η χρήση τηλεματικών εφαρμογών
drone

Η εμπειρία των Τρικάλων θα αποτελέσει αφορμή προκειμένου το Harmony να εμπλουτιστεί, συμπληρωθεί, διορθωθεί και να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε πραγματικές υπηρεσίες.

H Anytime της INTERAMERICAN που πρωτοπορεί στον χώρο της ασφάλισης σε θέματα που συνδέονται με την καινοτομία και την οικολογική μετακίνηση, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τη συγκεκριμένη δράση, που ωφελεί την κοινωνία μας και σε επίπεδο ταχύτητας και σε επίπεδο περιβάλλοντος, με το μικρό αποτύπωμα που αφήνει.