Είσαι μαμά ή μπαμπάς; Στην Anytime ξέρουμε ότι προτεραιότητά σου είναι να φροντίζεις για την καλή υγεία του παιδιού σου! Και επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα από τα βασικότερα συστήματα του οργανισμού των παιδιών, φέρνουμε για εσένα στο φως περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείς να το ενδυναμώσεις.

Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι το σύστημα που φροντίζει για την άμυνα του οργανισμού ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιοί, μύκητες ή παράσιτα). Για την προστασία του οργανισμού, χρειάζεται η συνεργασία πολλών κυττάρων, μηχανισμών και οργάνων του σώματος.

καλή υγεία

Πώς εξασφαλίζεται η προστασία του οργανισμού;

Εξασφαλίζεται μέσα από 2 βασικές οδούς:  

  • Η πρώτη οδός είναι οι φυσικοί φραγμοί, κυρίως το δέρμα και ειδικά στοιχεία στη μύτη και στο στόμα, που εμποδίζουν τα μικρόβια να μπουν στο ανθρώπινο σώμα.
  • Η δεύτερη οδός αποτελείται κυρίως από εξειδικευμένα κύτταρα του αίματος, τα φαγοκύτταρα και τα λεμφοκύτταρα, που ενεργοποιούνται, όταν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί καταφέρουν να μπουν στο σώμα. Συνεργάζονται μεταξύ τους έχοντας ως κοινό στόχο την προστασία του οργανισμού.

Μπορείς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σου, με:

Υγιεινή διατροφή

Για να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού, η διατροφή του παιδιού θα πρέπει να έχει μέτρο, ποικιλία και ισορροπία. Θρεπτικά και άλλα συστατικά, όπως οι βιταμίνες και ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση  (βιταμίνη C, πολυφαινόλες, καροτενοειδή, σελήνιο, βιταμίνη D, ω-3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά) φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων – τυποποιημένων προϊόντων και σνακ που αρέσουν τόσο πολύ στα παιδιά έχουν αρνητική επίδραση για την άμυνα του οργανισμού και θα πρέπει να αποφεύγονται.

καλή υγεία

Επαρκή ύπνο

Το παιδί θα πρέπει να κοιμάται αρκετά και σε κατάλληλο περιβάλλον, δηλαδή σε καλά αεριζόμενο υπνοδωμάτιο. Αν το παιδί σου είναι ηλικίας 1-3 ετών θα πρέπει να κοιμάται 12-14 ώρες/ημέρα, αν είναι ηλικίας 3-6 ετών θα πρέπει να κοιμάται 10-12 ώρες/ημέρα, ενώ αν είναι άνω των 6 ετών χρειάζεται 8-10 ώρες ύπνου/ημέρα.  

Σωστή υγιεινή σώματος και χώρου

Τα βρώμικα χεράκια είναι ο συχνότερος «δρόμος» για να μεταδοθούν ιοί και μικρόβια από το ένα παιδί στο άλλο. Από πολύ μικρή ηλικία, το παιδί θα πρέπει να μάθει να πλένει τα χέρια του, συχνά, και πάντοτε πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα, μετά το παιχνίδι στο πάρκο και όταν επιστρέφει από το σχολείο. Σημαντικό είναι να καταλάβει ότι δεν πρέπει να ακουμπά με βρώμικα χέρια τη μύτη ή το στόμα του. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό το πλύσιμο των χεριών, είναι σημαντική η χρήση κάποιου αντισηπτικού.

Το παιδί θα πρέπει να είναι προσεκτικό αν χρειαστεί να μοιραστεί το φαγητό του και να μην χρησιμοποιεί το ίδιο κουτάλι, πιρούνι ή παγουρίνο με ένα συμμαθητή του. Ακόμα, θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τα προσωπικά του αντικείμενα, ώστε να αποφεύγει να χρησιμοποιεί πράγματα που ανήκουν σε άλλους.

Διατηρώντας την υγιεινή στον χώρο που βρίσκεται το παιδί, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα αυτό να εκτεθεί σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Ορισμένα βήματα για να το πετύχεις είναι:

  • Να αερίζεις ικανοποιητικά όλους τους χώρους του σπιτιού. Σημαντικό, επίσης, είναι να αερίζεται και το σχολείο. Μετά την πανδημία COVID-19 υπάρχει η οδηγία να παραμένουν ανοικτά τα παράθυρα των σχολικών τάξεων
  • Να αποφεύγεις την έκθεση του παιδιού σε χώρους με συνωστισμό, ιδιαίτερα σε εποχές έξαρσης ιώσεων
  • Να αποφεύγεις την έκθεση του παιδιού στο παθητικό κάπνισμα
  • Να απολυμαίνεις συχνά τα παιχνίδια και τους πάγκους εργασίας στο σπίτι και στο σχολείο
καλή υγεία

Εμβολιασμός

Σε συνεργασία με τον παιδίατρο, δε θα πρέπει να παραλείπονται οι εμβολιασμοί του παιδιού, σύμφωνα με την ηλικία του και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Τώρα, που γνωρίζεις περισσότερα για το πώς μπορείς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σου, έχεις τη δυνατότητα να φροντίσεις έγκαιρα για την καλή υγεία του, θέτοντας τις βάσεις για μια ποιοτική ζωή στο μέλλον του. Θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να ζεις κάθε στιγμή μαζί με το παιδί σου ακόμα πιο χαρούμενα και ξέγνοιαστα;