Υπολογίζεται πως τουλάχιστον το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πλέον “Μένει Σπίτι”. Εκατομμύρια άνθρωποι άλλαξαν την καθημερινότητα τους, προκειμένου να προστατέψουν τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης, που γιορτάζουμε σήμερα, μας θυμίζει πως χρειάζεται να δώσουμε κι εμείς ένα “χέρι βοήθειας”, για να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα κάτι πολύ λιγότερο από το “social distancing” που μας έχει πλέον υποχρεώσει ο κορωνοϊός.

Μήπως δεν ήταν μία καλή αρχή η κατάργηση της δωρεάν πλαστικής σακούλας στο σούπερ μάρκετ; Πράγματι μας είχε φανεί περίεργο, όταν το είχαμε ακούσει για πρώτη φορά.
Όμως ήταν μία πρωτοβουλία που τελικώς “αγκάλιασε” το ελληνικό νοικοκυριό, όπως απέδειξε τελικώς η μείωση της χρήσης τους. Το επόμενο βήμα είναι να καταργηθούν τα πλαστικά καλαμάκια. Πολλά καταστήματα μάλιστα είχαν ήδη κάνει την αρχή, κι όταν επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητά μας, θ΄ ακολουθήσουν λογικά κι άλλα.
Μικρά και απλά βήματα στο σπίτι μας
Μειώνουμε τη χρήση του πλαστικού

Δεν θα ήταν άραγε καλή ιδέα να αφήσουμε για πάντα πίσω μας ορισμένες βλαβερές για το περιβάλλον και, στην πραγματικότητα, αχρείαστες συνήθειες που πάνω-κάτω είχαμε οι περισσότεροι τα τελευταία χρόνια;
Ας ξεκινήσουμε, για παράδειγμα, περιορίζοντας την χρήση του πλαστικού στο σπίτι μας. Μπορούμε ν΄ αφήσουμε στην άκρη τα πλαστικά μπουκάλια, που κάνουν περίπου 400 χρόνια να διαλυθούν, και να “γεμίσουμε” το ψυγείο μας με γυάλινα.
Κάνουμε ανακύκλωση, χωρίς να ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό
Χρησιμοποιούμε τους κάδους ανακύκλωσης της γειτονιάς μας και φυσικά όχι για να “ξεφορτωνόμαστε” όλα τα οικιακά μας απορρίμματα! Ειδικά αυτή την περίοδο χρειάζεται να είμαστε αρκετά προσεκτικοί λόγω Covid-19. Τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται και γι΄ αυτό δεν τα πετάμε στον μπλε κάδο.
Σβήνουμε τα φώτα

Θυμόμαστε πιο συχνά να κλείνουμε τα φώτα και τις βρύσες στο σπίτι μας. Αποφεύγουμε έτσι και την σπατάλη ενέργειας, κάνουμε όμως και οικονομία.
Χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες
Πετάμε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στα ειδικά δοχεία που υπάρχουν σε καταστήματα σουπερμάρκετ. Κι επειδή δυστυχώς ελάχιστες από αυτές ανακυκλώνονται, είναι ακόμα καλύτερο να καταφύγουμε στην χρήση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών.
Αυτά είναι ορισμένα από τα μικρά αλλά πολύτιμα βήματα, που μπορούμε όλοι μας να κάνουμε για βοηθήσουμε το “κοινό μας σπίτι”, το περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της καθημερινής μας ζωής.