Κολλημένοι φαίνεται να είναι οι δείκτες του ρολογιού τον τελευταίο χρόνο, μόνο λίγα δευτερόλεπτα πριν η ώρα δείξει μεσάνυχτα, παρουσιάζοντας την κατάσταση του πλανήτη ως κρίσιμη, αφού πλήττεται με σφοδρότητα από αλλεπάλληλα γεγονότα. Και μπορεί οι δείκτες να επιθυμούν τη φυσική ροή του χρόνου, σπρώχνοντας προς τα εμπρός με βιάση, αλλά κάτι πιέζει προς τα πίσω. Μία επιθυμία, μία θέληση, μία ελπίδα για ένα καλύτερο κι ασφαλέστερο αύριο που θα βγάλει την ανθρωπότητα από τη δύσκολη δύνη που έχει περιέλθει.

Μία λεπτή ισορροπία που κρατάει τους δείκτες σταθερούς, απέναντι στο φλέγον ζήτημα του πλανήτη μας και τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα από τα οποία μαστίζεται τις τελευταίες δεκαετίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξή του και κατ’ επέκταση και τη δική μας.

γη

Πυρκαγιές, θύελλες, πλημμύρες, σεισμοί, είναι κάποια από τα φαινόμενα που κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και συχνότερα, εκπέμποντας sos στο σπίτι μας – στον δικό μας πλανήτη. Φυσικές καταστροφές που δε συμβαίνουν σε κάποιο απόμακρο σημείο του χάρτη, αλλά δίπλα μας. Στον χώρο μας, όπου ζούμε, αναπνέουμε και πορευόμαστε στην καθημερινότητά μας.

γη

Πλημμύρες, θανάσιμες πυρκαγιές και άνευ προηγουμένου χιονοπτώσεις είναι η νέα πραγματικότητα, που οι άνθρωποι υπομένουν καρτερικά κάποιες φορές, προσπαθώντας να συνυπάρξουν με το πρόβλημα που ο χρόνος τούς έφερε… και αναζητώντας λύση σε αυτό.

Κι ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού επικρατεί η πεποίθηση ότι η λύση αυτών των προβλημάτων βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τους άλλους κι όχι εμάς… η λύση είναι στο χέρι μας, αντιμετωπίζοντας το ανθρώπινο και το φυσικό περιβάλλον ως μία οντότητα, απόλυτα εναρμονισμένη στη σύγχρονη εποχή, που θα διαφυλάσσει τόσο τη φύση, όσο και την ποιότητα ζωής μας, προστατεύοντας τους κόπους μας και την περιουσία μας.

γη

Φυσικά και η ασπίδα προστασίας αποτελεί πρωτεύον ζήτημα. Η βελτίωση αντιπλημμυρικών έργων και αποχετευτικών συστημάτων είναι απαραίτητη. Απαραίτητη κρίνεται και η επένδυση σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, συντήρησης ευπαθών δικτύων – υδροδότησης και ηλεκτροδότησης – καθώς και αναβάθμισης των κανονισμών δόμησης με νέες και σύγχρονες προδιαγραφές.

Από την άλλη, τα ελληνικά νοικοκυριά χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι οι φυσικές καταστροφές δεν είναι πρόσκαιρα και προσωρινά γεγονότα. Θα συμβαίνουν ολοένα και περισσότερο στο μέλλον και υπάρχει περίπτωση να αποτελέσουν πρόβλημα όχι μόνο του γείτονα, αλλά και δικό μας. Η αλλαγή αντίληψης και η ασφά- λύση μπαίνει στην εξίσωση δυναμικά, και θα είναι σε θέση, στο παρά πέντε, να προστατεύσει την περιουσία μας από τέτοιου είδους κινδύνους.