Σε 2, 5 ωρίτσες από την Αθήνα, με πανέμορφη φύση, καλούς δρόμους και προτάσεις διαμονής και φαγητού για κάθε στιλ weekender, μόλις φθινοπωριάσει και αναζητάς μια εύκολη κοντινή απόδραση στο βουνό, η Ορεινή Αρκαδία είναι… σιγουράκι!

Ζευγαράκια που περπατούν χέρι χέρι στο ρομαντικό Δρόμο της Αγάπης, νεαρές παρέες αραχτές στα café της πλατείας για ζεστή σοκολάτα πριν καταλήξουν για κόκορα αλανιάρη και χοιρινό με σέλινο σε κάποια από τις γύρω ταβέρνες (must η κλασική Κληματαριά και τα Κόκκινα Πιθάρια), οικογένειες που προσπαθούν να ξεκολλήσουν τα παιδάκια τους από τα ξύλινα γαϊδουράκια των τουριστικών μαγαζιών, βιτρίνες γεμάτες νοστιμότατα τυροκομικά… Φτάνοντας Παρασκευή απόγευμα στη Βυτίνα, το πιο ζωντανό και τουριστικά αναπτυγμένο κεφαλοχώρι του Μαινάλου, ξέρεις ότι έφτασες πια στο χωριό. Ακόμη όμως και όσοι δεν μείνετε εδώ αξίζει να κάνετε μια στάση για να περιηγηθείτε στα δρομάκια του χωριού, όπου κυριαρχούν τα σπίτια από ντόπιο μαύρο μάρμαρο (πολλά από τα οποία αγοράστηκαν και αναπαλαιώθηκαν τη δεκαετία του ’90 από επώνυμους Αθηναίους).

Συνεχίζοντας προς την καρδιά του βουνού το κλασικό δίλημμα Δημητσάνα ή Στεμνίτσα δεν έχει απάντηση αφού και τα δύο χωριά είναι από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα, με μοναδική αρχιτεκτονική, ατμοσφαιρικούς ξενώνες, και βέβαια εντυπωσιακά μοναστήρια, το φαράγγι του Λούσιου και το ελατοσκέπαστο Μαίναλο σε απόσταση αναπνοής. Στη Δημητσάνα, ειδικά αν πάτε με παιδιά, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκφτείτε το εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, μοναδικό στην Ελλάδα, και να κάνετε μια όμορφη βόλτα μέσα στη φύση ακολουθώντας τη ροή του νερού από τον αλευρόμυλο προς το βυρσοδεψείο και τον μπαρουτόμυλο (κατά τη διάρκεια της Επανάστασης η ιστορική Δημητσάνα υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι). Αν ρίξετε μια ματιά στις πλαγιές από κάτω σας, σίγουρα θα σταμπάρετε παρέες περιπατητών, μια και από δω ξεκινούν πολλά μονοπάτια προς τα μοναστήρια του φαραγγιού του Λούσιου.

Αφιερώστε μερικές ώρες για να κάνετε με το αυτοκίνητο το γύρο των μοναστηριών του Λούσιου αφού η διαδρομή μες στο καταπράσινο φαράγγι είναι μοναδική. Το πιο εντυπωσιακό από αρχιτεκτονική άποψη είναι η Μονή Προδρόμου, που μοιάζει να αιωρείται στο φαράγγι – θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 10 λεπτά για να φτάσετε στο κατώφλι της. Μην αποκαρδιωθείτε επειδή αργεί να φανεί, ουσιαστικά δεν τη βλέπετε γιατί βρίσκεται από πάνω σας, χτισμένη σ’ έναν κατακόρυφο βράχο. Οι μοναχοί θα σας κεράσουν λουκούμι στις αίθουσες με τα ξύλινα χαγιάτια, απ’ όπου η θέα είναι, όπως φαντάζεστε, καταπληκτική. Χτισμένη μες στο βράχο, η ιστορική Μονή Φιλοσόφου (11 χλμ. δυτικά της Δημητσάνας), που ιδρύθηκε το 963, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το περίφημο Κρυφό Σχολειό της, ενώ η Μονή Αιμυαλών (4 χλμ. νοτιοανατολικά της Δημητσάνας), σ’ ένα καταπράσινο σημείο, έχει ένα ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο, τοιχογραφίες του Ναυπλιώτη ζωγράφου Δημήτρη Μόσχου και κειμήλια-κομψοτεχνήματα. Ολοκληρώνοντας το γύρο καταλήξτε στην ταβέρνα Ζέρζοβα (27950/31753) στο χωριό Παναγιά για χυλοπίτες με καμμένο βούτυρο και μυζήθρα και προβατίνα στη λαδόκολλα.

Η πάντα ζωντανή πλατεία της Στεμνίτσας μας καλεί για καφέ και χειροποίητα γλυκά (νοστιμότατα τα σκαλτσούνια) ή τσίπουρο. Δεν νοείται να φύγετε από το χωριό χωρίς να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο, ένα από τα πιο αξιόλογα στο είδος του αλλά και να χαθείτε στα πέτρινα καλντερίμια με τα επιβλητικά πυργόσπιτα με τα τοξωτά υπέρθυρα με φόντο τις καρυδιές και τις κερασιές.

Σας κέρδισαν τα πανέμορφα πυργόσπιτα; Που να δείτε τα Λαγκάδια, το γειτονικό χωριό απ’ όπου κατάγονταν οι περίφημοι πετράδες που στόλισαν όλη την Αρκαδία αλλά και πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας με ό, τι ο σημερινός επισκέπτης θαυμάζει περισσότερο: δηλαδή τα ψηλά πετρόχτιστα αρχοντικά. Αμφιθεατρικά παρατεταγμένα σε μια κατάφυτη ρεματιά με πεύκα, πουρνάρια, βελανιδιές και πλατάνια, τα επιβλητικά σπίτια των Λαγκαδιών σίγουρα αξίζουν ένα «Ααα!» και μια στάση για φωτογραφία. Η ταβέρνα «Μανιάτης» (27950/43540) είναι η κλασική στάση για γουρουνόπουλο και κατσίκι λαδορίγανη με γρήγορο σέρβις.

Την Κυριακή πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής προλαβαίνετε να κάνετε μια βόλτα στο αναστυλωμένο και επισκέψιμο σπίτι των Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι και μετά να συνεχίσετε μέσω Βυτίνας προς Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο. Μια ωραία διαδρομή μες στα έλατα θα σας οδηγήσει στο Βαλτεσινίκο, ένα από τα χωριά της Αρκαδίας με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Στη διαδρομή, κοντά στα Μαγούλιανα, σταματήστε οπωσδήποτε για να θαυμάσετε το Σανατόριο της Μάνας, το οποίο χτίστηκε στη δεκαετία του ’20 και –έρημο πια– εντυπωσιάζει ακόμη με τη μεσοπολεμική αρχιτεκτονική του, ενώ η ψησταριά του Ιωσήφ στα Μαγουλιάνα (6944621973) με κρέατα και φέτα παραγωγής τους φημίζεται τόσο για τα ψητά όσο και για τα μαγειρευτά της. Εναλλακτικά, αντί για τη διαδρομή Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο, μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο στα Κάψια (ένα μικρό χωριό φεύγοντας προς Αθήνα) με ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Πελοποννήσου, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το οποίο άνοιξε πριν μερικά χρόνια στο κοινό.

Που να μείνετε

Nymfasia Arcadia Resort
Βυτίνα, 27950/22330
Πολυτελές, σχετικά καινούργιο ξενοδοχείο λίγο έξω από το χωριό με άνετα δωμάτια, ατμοσφαιρική διακόσμηση και διάφορα facilites.

Art Mainalon
Βυτίνα, 27950/22217
Πολύ όμορφα ανακαινισμένο, με design έπιπλα αλλά και έργα τέχνης, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία του χωριού έχει και εστιατόριο.

Αρχοντικό Καλτεζιώτη
Κάψια, 2710/235822-3
Ένα ξεχωριστό ορεινό resort, τα δωμάτια του οποίου μοιράζονται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1860, ένα boutique hotel σε σύγχρονο κτίριο και το Chalet με σουίτες.

Το Μπελλαίικο
Στεμνίτσα, 27950/81286
Από τους καλύτερους ξενώνες της περιοχής σε προνομιακή θέση στην πλαγιά του βουνού με υπέροχη θέα στο χωριό και στα γύρω βουνά, παραδοσιακό ύφος και σπιτικό πρωινό.

Λουσίου Νύμφες
Δημητσάνα, 27950/31525
Ζεστή ατμόσφαιρα και σημασία στη λεπτομέρεια σε ένα θαυμάσια αναπαλαιωμένο κτίριο του 1850 που έχει μεταμορφωθεί σε έναν ξενώνα με προσωπικότητα.