Η προετοιμασία του σπιτιού για τους κρύους μήνες του χειμώνα χρειάζεται να ξεκινάει αρκετές εβδομάδες πριν, και ίσως ο Οκτώβρης να αποτελεί τον ιδανικότερο μήνα. Ένας μήνας από τον οποίο απουσιάζει η αφόρητη ζέστη, αλλά και το πολύ κρύο. Ιδανικός για όλες τις απαραίτητες εργασίες, χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρηθείτε επιπλέον.

Να λοιπόν τι θα χρειαστεί να κάνετε ώστε να έχετε ένα ζεστό και ασφαλές σπιτικό τους κρύους μήνες που πρόκειται να ακολουθήσουν:

1. Συντήρηση του καλοριφέρ ή του τζακιού

Είτε έχετε καλοριφέρ, είτε τζάκι προγραμματίστε να κάνετε την απαραίτητη συντήρηση και καθαρισμό, ώστε να είναι έτοιμα και να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση τους επόμενους μήνες.

2. Προμηθευτείτε καύσιμα

Φροντίστε να προμηθευτείτε πετρέλαιο για τον φρεσκοσυντηρημένο καυστήρα του καλοριφέρ σας ή την καύσιμη ύλη για το τζάκι σας.

3. Καθαρισμός φίλτρων

Εάν έχετε κλιματιστικά στο σπίτι σας καθαρίστε ή αντικαταστείτε τα κουρασμένα φίλτρα. Ειδικά το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που ήταν ιδιαίτερα έντονο φέτος το επιβάλει.

4. Μονώστε και επισκευάστε τοίχους

Το κλειδί για ένα ζεστό και στεγνό σπίτι είναι η μόνωση. Εάν έχετε τοίχους με υγρασία ή οροφές τοποθετήστε μονωτικά σε υγρή μορφή. Ακόμη οικονομικότερες λύσεις είναι οι αυτοκόλλητες ταινίες για να περιορίσετε τις ενεργειακές απώλειες.

5. Αντικαταστείτε τα παλιά κουφώματα

Εάν έχετε σκοπό να αλλάξετε τα παλιά κουφώματα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να γλιτώσετε τις ενεργειακές απώλειες και τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και πετρελαίου.

6. Καθαρίστε την αποθήκη

Όσα σπίτια έχουν αποθήκη θα πρέπει να την τακτοποιήσουν και να δουν εάν χρειάζεται επισκευές ή μόνωση ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα υγρασίας τους κρύους και βροχερούς μήνες.

7. Προγραμματίστε τη γενική καθαριότητα

Η γενική καθαριότητα θα πρέπει να γίνεται ιδανικά κάθε εποχή. Ο Οκτώβριος είναι η ιδανική εποχή για να την κάνετε ώστε να προετοιμάσετε το σπίτι για τα χαλιά αλλά και να αλλάξετε την διακόσμηση του.

8. Μάζεμα των καλοκαιρινών

Αναδιοργανώστε ντουλάπες και συρτάρια μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Μαζέψτε, πλύντε και κρύψτε όλα τα καλοκαιρινά σας ρούχα και φέρτε στη θέση τους τα ζεστά χειμωνιάτικα.

9. Βάλτε χοντρές κουρτίνες

Οι κουρτίνες πέρα από την σκίαση προσφέρουν και προστασία από το κρύο. Όσο πιο χοντρές είναι τόσο περισσότερο προστατεύουν από τις ενεργειακές απώλειες που έχουν τα παλιά κουφώματα.

10. Επενδύστε στην ασφάλεια σπιτιού

Ασφαλίστε το σπίτι σας για τους συνήθους κινδύνους όπως πυρκαγιά, σεισμό, διαρροή/θραύση σωληνώσεων, καιρικά φαινόμενα κ.α. και νιώστε ήρεμοι στο ίδιο σας το σπίτι.