Η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει αρχίσει να απασχολεί όλο και περισσότερους οδηγούς. Πώς όμως γίνεται, τι χρειάζεται, πόσο κοστίζει και γιατί είναι σημαντική;

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται το ενδιαφέρον για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», δίνονται επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων για ιδιώτες, επιχειρήσεις κι επαγγελματίες οδηγούς.

Ένα όμως βασικό ερώτημα για κάποιον που θέλει να κάνει το βήμα στην ηλεκτροκίνηση είναι το «τι ισχύει με τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων»;

φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Πού φορτίζω το αυτοκίνητό μου;

φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Αγοράζοντας ένα ηλεκτροκίνητο όχημα θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη δυνατότητα φόρτισής του. Αυτή γίνεται είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στο parking, είτε σε κάποια ειδική μονάδα.

Ο χρόνος για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σχετίζεται και με τη μονάδα, αλλά και με τα χαρακτηριστικά του οχήματος (τύπος μπαταρίας, παλαιότητα, κ.λπ.). Ανάμεσα στο αναπτυξιακό σχέδιο για την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης είναι και η δημιουργία μονάδων κατά μήκος των εθνικών οδών, ώστε σύντομα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να μπορεί να ταξιδεύει χωρίς προβλήματα αυτονομίας.

Ποια είναι τα είδη των φορτιστών;

φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων γίνεται πάντα με τη χρήση φορτιστών. Σήμερα υπάρχουν τρεις διαθέσιμες λύσεις:

  • Κοινή πρίζα: Η πιο απλή λύση για το σπίτι, όμως και η πιο αργή.
  • Επιτοίχιος φορτιστής (wallbox): Συσκευή που τοποθετείται στο σπίτι και προσφέρει γρηγορότερη και πιο αξιόπιστη φόρτιση, ενώ επιδοτείται κρατικά η αγορά της.
  • Ταχυφορτιστής: Μονάδα που υπάρχει σε parking και αυτοκινητόδρομους και προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση.

Πόσο κοστίζει;

φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Το ακριβές κόστος για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από τον πάροχο, την ώρα και τη μονάδα. Για παράδειγμα, η μέση τιμή με βάση το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι €0,08 ανά kWh, χωρίς τις σχετικές προσαυξήσεις. Η οικιακή όμως πρίζα δεν εξασφαλίζει πάντα σταθερή φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ένα wallbox από την άλλη πλευρά είναι σχεδιασμένο να κρατάει την τάση και να επιταχύνει τη φόρτιση, ενώ έχει περίπου το ίδιο κόστος. Εκεί που υπάρχει διαφορά, αλλά σύντομα θα αλλάξει το σύστημα τιμολόγησης, είναι στη χρήση ταχυφορτιστή, όπου η τιμή ανά λεπτό είναι €0,25 και υπάρχει επιπλέον πάγιο €2,5. Έτσι, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα €17,5 περίπου ανά ώρα.

Το πλάνο της Anytime

Στην Anytime μπορείς να ασφαλίσεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο, επιλέγοντας τις καλύψεις και τη διάρκεια που θέλεις, ενώ πολύ σύντομα θα δεις και την ανάπτυξη ενός δικτύου ηλεκτρικών σταθμών, το οποίο θα προσφέρει ταχύτατη φόρτιση, για να κάνει πιο εύκολες και οικολογικές τις μετακινήσεις σου!