Ένα οδοιπορικό με αυτοκίνητο στο εξωτερικό, είναι αρκετό για να σε πείσει ότι ορισμένοι από τους καλυτέρους δρόμους βρίσκονται στην Ευρώπη. Πέρα από τη μαγεία που σού προσφέρουν τα όμορφα και τα φυσικά τοπία, εντυπωσιάζεσαι από την απόλαυση της οδήγησης που σού εξασφαλίζει η ποιότητα του οδοστρώματος.
Μάλιστα, τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα δεν παρουσιάζονται στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, αλλά σε επαρχιακούς δρόμους και σε κέντρα πόλεων. Το γεγονός αυτό οφείλεται, όχι βέβαια στο όριο ταχύτητας που προβλέπεται στους αυτοκινητόδρομους, αλλά στην κατασκευαστική ποιότητά τους, που διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τη χώρα μας.
Τι αυξάνει όμως, τις πιθανότητες ενός ατυχήματος;
Έχει αποδειχτεί ότι η οδήγηση με υψηλή ταχύτητα αυξάνει την πιθανότητα τροχαίου ατυχήματος, καθώς το βάρος του αυτοκινήτου κατανέμεται διαφορετικά.
Υψηλή θέση στον κατάλογο με τα κυριότερα αίτια πρόκλησης ατυχημάτων καταλαμβάνει η κούραση και συνακόλουθα η υπνηλία, με ποσοστό 20%. Κακός «συνοδηγός» λοιπόν η κόπωση, καθώς μειώνει τα αντανακλαστικά του οδηγού, συμβάλλοντας αρνητικά στον χρόνο αντίδρασης.
Από τη λίστα των κυριότερων αιτίων, να επισημάνουμε και τη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια οδήγησης. Είναι θέμα που προβάλλεται συνεχώς, αλλά για τους περισσότερους ανήκει στα «ψιλά γράμματα», υιοθετώντας τη λογική του «σιγά μωρέ, και τί θα γίνει αν μιλήσω στο τηλέφωνο»!
Πρόληψη, όχι μόνο καταστολή!
Η αύξηση της αστυνόμευσης ή και επιβολή αυστηρότερων μέτρων είναι βέβαιο ότι συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια.
Ας στρέψουμε, λοιπόν, το ενδιαφέρον μας στην κυκλοφοριακή αγωγή, εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά στους κανόνες της σωστής οδικής (για εποχούμενους και πεζούς) συμπεριφοράς από την παιδική ηλικία.
Και θυμηθείτε: όλοι θέλουμε να επιστρέφουμε στο σπίτι με ασφάλεια. Εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι!
*Για την συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την διπλωματική εργασία του Δημήτριου Βαχαβιόλου “Κρίσιμοι παράγοντες συμπεριφοράς και ασφάλειας οδηγών στην Ευρώπη”, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2018.