Ας ξεκινήσουμε με ορισμένα καλά νέα! Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει την οδική ασφάλεια, μείωνοντας τα οδικά ατυχήματα σε ποσοστό 52%, κατά τη δεκαετία 2010-2020, ξεπερνώντας μάλιστα τον ευρωπαϊκό στόχο που ήταν η μείωση των ατυχημάτων κατά 50%. Φυσικά η έναρξη και η λήξη της συγκεκριμένης δεκαετίας σημαδεύτηκε από δύο κοσμογονικά γεγονότα, που άφησαν το “αποτύπωμά” τους και στη χώρα μας: την παγκόσμια οικονομική κρίση και την πανδημία του Covid.

Προφανώς τα δύο αυτά γεγονότα επηρέασαν την κυκλοφορία των αυτοκίνητων και δε χρειάζεται να πούμε πολλά για το πρώτο κύμα του Covid, με τους πολυσύχναστους αυτοκινητοδρόμους των μεγαλουπόλεων να θυμίζουν, λόγω του lockdown, σκηνές από το “Silent Hill”! Ο πίνακας που παραθέτουμε από το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δείχνει τη μείωση των ατυχημάτων στη χώρα μας, η οποία οφείλεται βέβαια και σε άλλους παράγοντες:

οδική ασφάλεια

Η σημασία του Κ.Ο.Κ.

Η “μεταμόρφωση” του οδικού δικτύου, με την κατασκευή και αναβάθμιση άνω των 2000 χιλιάδων χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομων, ήταν επίσης ένας παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση των ατυχημάτων. Αρκεί να θυμηθούμε πώς ήταν η κατάσταση στο οδικό δίκτυο χωρίς τους αυτοκινητόδρομους, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν! Χρειάζεται βέβαια να γίνουν πολλά περισσότερα βήματα και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το οδικό δίκτυο στην Ελλάδα.

οδική ασφάλεια

Η βιώσιμη αστική κινητικότητα επίσης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των οδικών ατυχημάτων. Για να τα πούμε πιο απλά: Να γίνουν οι δρόμοι μας περισσότερο “φιλόξενοι” στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους πιο ευάλωτους πεζούς και ποδηλάτες και, γιατί όχι, στη μικροκινητικότητα.

Καθώς το κυκλοφοριακό έχει αρχίσει να κάνει και πάλι την εμφάνισή του σε πολλούς δρόμους, η βιώσιμη αστική κινητικότητα μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, με “έξυπνες” και ασφαλείς μετακινήσεις μέσα στις πόλεις, αρκεί βέβαια τα συγκεκριμένα οχήματα να κυκλοφορούν και με τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας.

Όμως, όπως δείχνει και ο σχετικός πίνακας του Παρατηρητηρίου, τα τροχαία ατυχήματα οφείλονται και μεγάλο βαθμό και σε παραβιάσεις βασικών κανονισμών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας:

οδική ασφάλεια

Ναι, είναι αλήθεια πως γινόμαστε “κουραστικοί”, αλλά αλκοόλ και… κινητό δεν πάνε μαζί με την οδήγηση, οδηγοί-συνεπιβάτες αυτοκίνητων και δικύκλων δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ζώνες ασφαλείας και κράνος!

Πώς να το κάνουμε, πρέπει κι εμείς να… βάλουμε ένα χεράκι, για τη μείωση των τροχαίων, για να είναι οι δρόμοι μας ασφαλείς για όλους!

Όταν μάλιστα οδηγούμε με ασφάλεια μπορούμε να εξασφαλίσουμε γενναίες εκπτώσεις στα ασφάλιστρά μας με το πρωτοποριακό πρόγραμμα Smart Drive της Anytime! To Smart Drive συνδέεται με το Smart Drive app στο κινητό μας, που μας βοηθάει να βελτιώνουμε τον τρόπο που οδηγούμε, αξιολογώντας την οδήγησή μας, αλλά και να κερδίσουμε έως 20% έκπτωση στην ανανέωση του συμβολαίου μας.

 

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την παρουσίαση “Κρίσιμα προβλήματα και δράσεις προτεραιότητας για την οδική ασφάλεια” του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργου Γιαννή και του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτη Παπαντωνίου για το διαδικτυακό σεμινάριο “Τροχαία ατυχήματα – Δε μένω απαθής, δηλώνω παρών”.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp449.pdf