Ζούμε στον συναρπαστικό κόσμο της αυτοκίνησης. Το προσωπικό μας όχημα μάς μεταφέρει παντού, μας χαρίζει μοναδικές εμπειρίες, μας κάνει ανεξάρτητους και διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητά μας.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχει και η αρνητική πλευρά. Δεν περνά ούτε μία μέρα χωρίς κάποιος να τραυματιστεί σοβαρά ή να χάσει τη ζωή του στον δρόμο. Η 15η Πανελλήνια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (21-27 Μαρτίου) έρχεται σε μία περίοδο που η ανάγκη για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια και μείωση των ατυχημάτων φαίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικός ο παρακάτω πίνακας του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας. Το 2021 υπήρξε αύξηση κατά 18% στα τροχαία ατυχήματα και η μείωσή τους είναι μόλις στο 1% σε σχέση με το 2017. Αυτή η αύξηση στα ατυχήματα το 2021 σε σχέση με το 2020, οφείλεται κυρίως στην επιστροφή στην κανονική κυκλοφορία μετά από την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν πως συγκριτικά με το 2019 και το 2018 (δηλαδή δύο χρόνια πριν το πρώτο lockdown του 2020) υπάρχει μία (μικρή, αλλά αξιοσημείωτη) αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων:

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την οδική ασφάλεια;

Θα λέγαμε ότι η οδική ασφάλεια είναι μία σύνθετη έννοια και είναι πολλοί οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Πρώτα από όλα είναι οι υποδομές. Για να μειωθούν τα ατυχήματα, χρειάζεται να έχουμε καλύτερους δρόμους. Να αποκατασταθούν οι ζημιές, να υπάρχει σωστή σήμανση, να εκσυγχρονιστεί το οδικό μας δίκτυο.

Έχει σχέση βέβαια και με τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Την ηλικία τους, την κατάστασή τους, τη διαθέσιμη τεχνολογία τους. Τα καλοσυντηρημένα οχήματα που ακολουθούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ένα ατύχημα. Από την άλλη τα σύγχρονα οχήματα με τα εξελιγμένα τους συστήματα που ανιχνεύουν για παράδειγμα σημάδια κόπωσης και υπνηλίας των οδηγών, βάζουν το λιθαράκι τους στην οδική ασφάλεια.

Όμως ό,τι και να λέμε πολύ σημαντικό ρόλο παίζουμε κι εμείς οι οδηγοί. Τα στατιστικά θα ήταν σίγουρα διαφορετικά, αν φορούσαμε ζώνη ασφαλείας και κράνος, αν δε χρησιμοποιούσαμε το κινητό μας την ώρα της οδήγησης, αν αποφεύγαμε την υπερβολική ταχύτητα, αν ευαισθητοποιούσαμε και εκπαιδεύαμε σωστά τους νέους.

 

Επιβραβεύοντας την ασφαλή οδήγηση

Στην Anytime ονειρευόμαστε έναν κόσμο καλύτερο με ασφαλέστερη οδήγηση και λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους. Για αυτό και δημιουργήσαμε το Smart Drive, το πρόγραμμα με το οποίο επιβραβεύουμε τους προσεκτικούς οδηγούς, προσφέροντάς τους χαμηλότερα και δικαιότερα ασφάλιστρα. Το Smart Drive αξίζει να το επιλέξουμε για την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας, γιατί στην ουσία μας εκπαιδεύει να οδηγούμε καλύτερα! Λειτουργεί μέσω του app Anytime SmartDrive Greece στο κινητό μας, μίας εφαρμογής που αξιολογεί σε κάθε μας διαδρομή τον τρόπο που οδηγούμε κι έτσι συγκεντρώνουμε ένα σκορ ανά μέρα, εβδομάδα και μήνα.

Όταν για παράδειγμα, διατηρούμε τα όρια ταχύτητας, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας την ώρα που οδηγούμε, φρενάρουμε κι επιταχύνουμε προοδευτικά, τότε συγκεντρώνουμε μεγαλύτερο σκορ και μπορούμε να κερδίσουμε έως και 20% έκπτωση στην ανανέωση του συμβολαίου μας. Επιπλέον, έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε έκπτωση στο parking μας μέσω του ParkAround, αλλά και να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς με πρόσθετα δώρα, εκπτώσεις κι εκπλήξεις.

Με το Smart Drive απολαμβάνουμε περισσότερη ασφάλεια και γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι οδηγοί!

 

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία απο το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας

https://www.nrso.ntua.gr/slight-increase-in-road-fatalities-in-2021-greece/