Μπορούμε να φανταστούμε μία μέρα, που θα σταματήσουμε να διαβάζουμε δυσάρεστες ειδήσεις για την οδική ασφάλεια στη χώρα μας; Αυτόν τον στόχο έχει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια, που φιλοδοξεί να μηδενίσει τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας.

Ίσως ο συγκεκριμένος στόχος ακούγεται ακατόρθωτος, αλλά ας δούμε το “ποτήρι μισογεμάτο”: Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την περίοδο 2012-2021 υπήρξε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που μπορεί να αποδοθεί σε μία σειρά από λόγους, όπως η αλλαγή της οδηγικής κουλτούρας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η αναβάθμιση του οδικού περιβάλλοντος και η εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας.

Οδική Ασφάλεια

Επομένως, με τις κατάλληλες δράσεις μπορούν να γίνουν ακόμα και “θαύματα” στον τομέα της οδικής ασφαλείας. Πολύτιμα “εργαλεία” για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια είναι η διαχείριση ταχυτήτων, η ψηφιοποίηση του συστήματος καταγραφής παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και η εστίαση στην ασφαλή κυκλοφορία των οδηγών μηχανής.

Οδική Ασφάλεια

Υπόθεση όλων η οδική ασφάλεια

Κακά τα ψέματα, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας και κυρίως των οδηγών, αφού μία από τις κυριότερες αιτίες της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων είναι (όπως δείχνουν και τα στοιχεία από τον παραπάνω πίνακα) οι παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Είναι οι κανόνες που όλοι γνωρίζουμε και δεν πρέπει να αμελούμε: μη χρήση ζωνών ασφαλείας από οδηγούς και συνεπιβάτες, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση των ορίων ταχύτητας, και σε ό,τι αφορά τους οδηγούς μηχανών η μη χρήση κράνους, που αποτελεί το “α και το ω” για την ασφάλειά τους.

Το νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπει την οργάνωση ενός ψηφιακού Κέντρου Διαχείρισης Παραβάσεων. Οι αλγόριθμοι, η τεχνητή νοημοσύνη και ο κόσμος των δεδομένων ευρείας κλίμακας έρχονται να συμβάλλουν στην Οδική Ασφάλεια. Για παράδειγμα, η διαχείριση και η συγκέντρωση των δεδομένων και των στοιχείων από ένα τροχαίο ατύχημα (από το GPS, το “έξυπνο” κινητό κτλ.) μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την Οδική Ασφάλεια.

Έχουμε ήδη διαπιστώσει πως η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί έναν πολύτιμο “συνοδηγό”, καθώς τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης του οδηγού περιλαμβάνουν συστήματα που ανιχνεύουν από τη σταθερότητα του οχήματος, μέχρι και τον βαθμό κόπωσης του οδηγού, «συστήνοντάς» του με τις σχετικές ειδοποιήσεις να κάνει την απαραίτητη στάση για να ξεκουραστεί!

Η Anytime, πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά κι αξιοποιεί την τηλεματική τεχνολογία στο πρόγραμμα Smart Drive, που συνδέεται με το Anytime Smart Drive app στο κινητό σου και αξιολογεί την οδήγησή σου.

Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διατηρείς τα όρια ταχύτητας, να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς το κινητό σου και να φρενάρεις και να επιταχύνεις ομαλά.

Ανάλογα με το σκορ που συγκεντρώνεις στην εφαρμογή, μπορείς να κερδίσεις έως 20% έκπτωση στην ανανέωση του συμβολαίου σου, αλλά και να συμμετέχεις σε challenges και διαγωνισμούς με δώρα κι εκπλήξεις.

Eνημερώσου για το Smart Drive, οδήγησε πιο προσεκτικά και κέρδισε κάθε στιγμή περισσότερα.

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την παρουσίαση του καθηγητή Γιώργου Γιαννή και του προέδρου του Σώματος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτη Παπαντωνίου “Κρίσιμα προβλήματα και δράσεις Προτεραιότητας για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα” για το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp449.pdf