Κάνοντας μία βόλτα σε περιοχές της Αθήνας διαπιστώνουμε πόσο έχουν αλλάξει, σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Η μεγάλη άνοδος του τουρισμού έκανε πολλές αθηναϊκές γειτονιές αγνώριστες.
Τα προηγούμενα χρόνια κανείς μας δεν ήξερε τι είναι η “βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων” κοινώς “airbnb”. Πλέον η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, δημοφιλέστατη στους τουρίστες, έχει φέρει τα “πάνω κάτω” στις τιμές των ενοικίων.
Η τουριστική κίνηση μεταβάλει τον τρόπο ζωής σε όλα τα επίπεδα. Από τις ενοικιάσεις σπιτιών μέχρι το κυκλοφοριακό. Έχει παρατηρηθεί πως η τουριστική περίοδος συνδέεται με την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο προβληματικό είναι το οδικό δίκτυο πολλών νησιών των Κυκλάδων, ή των Δωδεκανήσων. Ένα οδικό δίκτυο εντελώς άγνωστο στα πλήθη των τουριστών, οι οποίοι κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το κακό οδικό δίκτυο είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, όπως και η περιορισμένη αστυνόμευση.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Αστυπάλαια, το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων. Όντως με μόλις 1200 μόνιμους κατοίκους, δεν μοιάζει να έχει ανάγκη ισχυρής αστυνομικής παρουσίας.
Όμως το καλοκαίρι η Αστυπάλαια, και αμέτρητα πλέον μέρη σε όλη την Ελλάδα, πλημμυρίζουν με χιλιάδες τουρίστες. Η περιορισμένη παρουσία της αστυνομίας ενθαρρύνει την παραβατικότητα, επομένως και την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.
Προφανώς η λύση δεν είναι να αντιμετωπίσουμε φοβικά τον τουρισμό, ο οποίος αποφέρει πολύτιμα έσοδα στην ελληνική οικονομία.
Λύση μπορεί να είναι ενημέρωση, η βελτίωση των υποδομών και η εφαρμογή των νόμων. Αυτά θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και θα κάνουν την χώρα μας ακόμα πιο φιλόξενη.
*Στοιχεία για το παραπάνω κείμενο χρησιμοποιήθηκαν από την πτυχιακή εργασία των Βασίλειου Μπέλου, Απόστολου Ζιακόπουλου και Γεώργιου Γιάννη “Διερεύνηση των επιπτώσεων του τουρισμού σε οδικά ατυχήματα”. Η εργασία δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2019.
https://www.nrso.ntua.gr/investigation-of-the-effect-of-tourism-on-road-crashes-2019/