Ποιο είναι το ζητούμενο όλων μας όταν κυκλοφορούμε στον δρόμο; Η απάντηση είναι προφανής! Μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο για εμάς, όσο και για τους γύρω μας!

Πριν από λίγες μέρες λοιπόν παρουσιάστηκε το «Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια» από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και μερικές από τις αλλαγές που περιλαμβάνει είναι:

  • Παρεμβάσεις σε οδικά τμήματα που προκαλούν πολλά ατυχήματα
  • Υποχρεωτική διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο
  • Μαθήματα οδήγησης για 17χρονους
  • Πιο αυστηρούς ελέγχους στα ΚΤΕΟ για οχήματα που παρουσιάζουν προβλήματα

Ζητήματα προτεραιότητας 

Οδική Ασφάλεια

Eίναι πολύ σημαντικό να τεθεί σε ισχύ και να προχωρήσει το Πρόγραμμα Επεμβάσεων, για να βελτιωθεί η Οδική Ασφάλεια σε 7.000 επικίνδυνα σημεία του Οδικού Δικτύου. Γιατί, πρώτα και πάνω από όλα, χρειαζόμαστε ασφαλείς δρόμους! 

Ακόμα, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων, πρόκειται να εστιάσει στις παρακάτω παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.: 

  • Στην υπερβολική ταχύτητα
  • Στη μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  • Στη μη χρήση κράνους από τους οδηγούς δικύκλων
  • Στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
  • Στη χρήση κινητού τηλεφώνου

Ο λόγος είναι γνωστός σε όλους μας. Οι περισσότερες από αυτές τις παραβάσεις μειώνουν τα πολύτιμα αντανακλαστικά του οδηγού και αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατυχήματος. Από την άλλη, όταν δε φοράμε ζώνη και κράνος, είτε ως οδηγοί, είτε ως συνεπιβάτες, είμαστε εντελώς απροστάτευτοι.

Συνείδηση η κυκλοφοριακή αγωγή

Οδική Ασφάλεια

Από τις ενότητες που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αξίζει να εστιάσουμε στην Εκπαίδευση, αφού φιλοδοξεί να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της κυκλοφοριακής αγωγής, με σκοπό να αλλάξει η οδική συμπεριφορά όλων μας προς το καλύτερο. 

Από τον Σεπτέμβριο λοιπόν η διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής θα είναι υποχρεωτική στα σχολεία, με σκοπό να γίνει συνείδηση από πολύ νεαρή ηλικία η σωστή συμπεριφορά κατά την οδήγηση. Άλλη μία βασική αλλαγή που προωθείται είναι ότι οι μαθητές ηλικίας 17 ετών θα μπορούν να παρακολουθήσουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα στις σχολές οδήγησης και αφού συμπληρώσουν τα 18 έτη, τότε να περάσουν την πρακτική δοκιμασία.

Αλλαγές στον τρόπο εξέτασης και στην κατάρτιση των εκπαιδευτών 

Οδική Ασφάλεια

Αλλάζει όμως και ο τρόπος εξέτασης τόσο της θεωρητικής, όσο και της πρακτικής διαδικασίας, για να αποκτήσει κάποιος άδεια οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν νέα εκπαιδευτικά εγχειρίδια με την επιμέλεια του Ευγενίδου Ιδρύματος, αλλά και ειδικά εγχειρίδια και ειδικός τρόπος εξέτασης για όσους συμπολίτες μας έχουν μαθησιακές δυσκολίες, κάποιο πρόβλημα ακοής ή δεν έχουν συμπληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης, η εξέταση δε θα γίνεται βάσει προκαθορισμένων ερωτήσεων με γνωστές απαντήσεις, αλλά θα δημιουργηθεί τράπεζα θεμάτων που θα προϋποθέτει να έχει παρακολουθήσει κάποιος θεωρητικά μαθήματα στη σχολή οδήγησης.

Επιπλέον, ορίζονται και κάποιες βασικές προϋποθέσεις, για να γίνει κάποιος εκπαιδευτής, όπως είναι η κατώτατη ηλικία, η κατοχή άδειας οδήγησης όλων των κατηγοριών, να είναι απόφοιτος συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων, να διαθέτει πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας και να μην έχει υποπέσει ποτέ σε συγκεκριμένες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Οι ασφαλείς δρόμοι, η κυκλοφοριακή παιδεία και η υπεύθυνη οδήγηση, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να χαρίσουν σε όλους μας ασφαλέστερες μετακινήσεις.