Λίγες μέρες έμειναν ακόμα για το Πάσχα… Έχουμε ετοιμάσει το αυτοκίνητο, έχουμε φορτώσει τα πράγματα και βασικό μας μέλημα και προτεραιότητα είναι να φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας. Αρχικά λοιπόν δε χρειάζεται να ορίσουμενα ασφυκτικά περιθώρια για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Ούτε οι δρόμοι είναι πίστες, ούτε οι άλλοι οδηγοί αντίπαλοι, ούτε εμείς έχουμε το δικαίωμα να κινούμαστε αντικοινωνικά, τρομάζοντας όλους στο διάβα μας. Είναι σημαντική λοιπόν η οριοθέτηση του ρυθμού μας αλλά και του χρονικού ορίζοντα που έχουμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Εξίσου επικίνδυνο είναι και να επιβραδύνουμε αναίτια στο δρόμο, εκνευρίζοντας όλους όσοι προσπαθούν να μας προσπεράσουν. Μια τέτοια κατάσταση είναι αρκετά συνηθισμένη στο δρόμο, αφού οι περισσότεροι από τους οδηγούς θυμούνται τελευταία στιγμή να ψάξουν τη διαδρομή, αλλά και το συντομότερο δρόμο για τη μετάβασή τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα και να οδηγούμε αμυντικά, προβλέποντας ότι επικίνδυνο μπορεί να συμβεί μπροστά μας. Ιδιαίτερη επαγρύπνηση απαιτείται στις διασταυρώσεις, στις αφύλακτες διαβάσεις τρένων, αλλά και στους μικρούς αγροτικούς δρόμους απ’ όπου μπορεί να πεταχτεί κάποιο γεωργικό μηχάνημα.

Σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας, μειώνουμε αντίστοιχα την ταχύτητά μας, αυξάνουμε την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, διατηρούμε τα τζάμια καθαρά με χρήση του κλιματιστικού, διοχετεύοντας κρύο αέρα στην επιφάνειά τους και είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση.

Αποφεύγουμε αν μπορούμε να ταξιδεύουμε σούρουπο ή χάραμα, αποδεδειγμένα παγκοσμίως πρόκειται για τις ώρες με τα περισσότερα δυστυχήματα, λόγω της αλλαγής φωτός. Όταν οδηγούμε βράδυ μειώνουμε ανάλογα την ταχύτητα. Χρησιμοποιούμε μεσαία σκάλα φώτων. Τη μεγάλη σκάλα την ενεργοποιούμε μόνο στιγμιαία, για να δούμε στο βάθος του δρόμου. Αν την έχουμε συνεχώς αναμμένη, ακόμη κι αν δεν έρχεται κάποιος από απέναντι για να τον τυφλώσουμε, το μάτι συνηθίζει σ’ αυτή την ένταση φωτός και όταν υποχρεωθούμε να περιοριστούμε στη μεσαία σκάλα απαιτείται μια περίοδος προσαρμογής που εγκυμονεί κινδύνους. Επίσης, τη νύχτα ρυθμίζουμε στη χαμηλότερη δυνατή ένταση τα φώτα της καμπίνας του αυτοκινήτου για να μη μας κουράζει η αντίθεση με το εξωτερικό περιβάλλον, περιορίζοντας την περιφερειακή μας όραση.

Προσπαθούμε να κοιτάμε όσο το δυνατό μακρύτερα μπροστά, ώστε να προλάβουμε μια επικίνδυνη κατάσταση. Όταν χρειαστεί να προσπεράσουμε, χρησιμοποιούμε όλη την ισχύ του κινητήρα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το χρόνο παραμονής μας στο αντίθετο ρεύμα. Στις στροφές δεν εξαντλούμε τις δυνατότητες του αυτοκινήτου, ούτε πιέζουμε τα ελαστικά και την ανάρτηση, αφήνοντας πάντοτε περιθώριο για έναν ελιγμό αποφυγής εμποδίου. Καλό είναι να έχετε υπόψη σας πως στους επαρχιακούς δρόμους πετάγονται αδέσποτα ζώα. Προσπαθούμε να μη χτυπήσουμε το ζώο φρενάροντας και κάνοντας ελιγμό πάντα στο πλαίσιο του εφικτού. Αποφεύγουμε τις εντάσεις και τους καβγάδες και μειώνουμε τη μουσική, ώστε τίποτα να μην μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας. Επιπλέον, δε μιλάμε στο κινητό. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστεί να μιλήσουμε στο κινητό, σταματάμε στην άκρη του δρόμου.

Καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας δεύτερα κλειδιά όταν ταξιδεύουμε. Δεν είναι απίθανο να τα χάσουμε αλλά και για μια τέτοια περίπτωση έχει φροντίσει η Anytime. Αν αφήσετε κατά λάθος τα κλειδιά μέσα στο αυτοκίνητο ή αν τα χάσετε, η Anytime στέλνει τα δεύτερα κλειδιά που έχετε, εφόσον βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 25 χιλιομέτρων. Σε άλλη περίπτωση, σας βρίσκει πληροφορίες για κλειδαρά ή μεταφέρει το αυτοκίνητό σας στο κοντινότερο συνεργείο, εφόσον είναι εφικτό.