Από την προηγούμενη Πέμπτη, άλλη μία κακοκαιρία με την ονομασία «Λέανδρος» μας επισκέφτηκε, αφήνοντας πίσω βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιόνια αυτήν την φορά.

Πολλές περιοχές της χώρας έχουν ήδη ντυθεί στα λευκά. Και μπορεί τυπικά το 3ο κύμα της κακοκαιρίας από σήμερα να υποχωρεί, αλλά επειδή ο χειμώνας, που άργησε να μας επισκεφτεί, είναι πια μπροστά μας, ας δούμε μερικά απλά και χρήσιμα tips για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι.οδήγηση στο χιόνι

Ενημερωνόμαστε για τον καιρό

οδήγηση στο χιόνι

Αν πέφτει πολύ χιόνι, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Αν όμως χρειαστεί να μετακινηθούμε, μπορούμε να ενημερωθούμε για τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούν σε όλο το οδικό δίκτυο, μέσω της υπηρεσίας Roads, που έχει αναπτύξει η Anytime σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ενημερωνόμαστε σωστά και κυκλοφορούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αποστάσεις

οδήγηση στο χιόνι

Μία λέξη που έχει γίνει πια must στο λεξιλόγιό μας τον τελευταίο καιρό. Κρατάμε αποστάσεις ως πεζοί, αλλά και με το αυτοκίνητο, πόσο μάλλον αν έχει χιόνι και πάγο στον δρόμο, γιατί πολύ απλά γλιστράει. Μειώνουμε ταχύτητα, ακόμα κι αν έχει καθαριστεί πολύ καλά ο δρόμος από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και προσπαθούμε όσο μπορούμε να τη διατηρούμε σταθερή, χωρίς απότομες κινήσεις.

Αλυσίδες

Πριν ξεκινήσουμε την οδήγηση, είτε πάμε πιο κοντά, είτε πιο μακριά, ελέγχουμε ότι έχουμε αντιολισθητικές αλυσίδες και φυσικά ότι ξέρουμε να της τοποθετούμε σωστά, για να μην κολλήσουμε στο χιόνι. Σε κάθε περίπτωση, αν είμαστε αρχάριοι, το YouTube μπορεί να μας βοηθήσει.

Λάστιχα

οδήγηση στο χιόνι

Βεβαιωνόμαστε ότι τα ελαστικά μας είναι σε καλή κατάσταση. Ελέγχουμε το πέλμα τους, γιατί τα φθαρμένα ελαστικά δεν έχουν καλό κράτημα στο χιόνι και στον παγετό. Αν μένουμε σε περιοχές που χιονίζει αρκετά συχνά, εφοδιαζόμαστε με χειμερινά λάστιχα, που έχουν πιο βαθύ πέλμα.

Έλεγχος αυτοκίνητου

Επειδή το χιόνι και ο παγετός είναι ειδικές συνθήκες κάνουμε έναν καλό έλεγχο στο αυτοκίνητό μας, πριν ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας. Ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψουμε (υπάρχει άλλωστε και πιθανότητα να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, έστω και με ραντεβού😊), ελέγχουμε αν οι υαλοκαθαριστήρες είναι σε καλή κατάσταση, τα φώτα μας, αν η μπαταρία είναι φορτισμένη και αν υπάρχει αρκετό αντιψυκτικό υγρό στο ψυγείο του αυτοκινήτου μας.