Η κακοκαιρία που μας επισκέφτηκε από το Σαββατοκύριακο, έχει φέρει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και σε περιοχές, που πολύ σπάνια «βλέπουν» χιόνια. Όσο όμορφα κι αν είναι όμως τα χιονισμένα μας χωριά και πόλεις, χρειάζεται σαν οδηγοί να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό όσο μπορούμε να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις! Σε περίπτωση όμως που είναι απαραίτητο να μετακινηθούμε, χρειάζεται να γνωρίζουμε τις ενέργειες που ακολουθούμε, τόσο πριν ξεκινήσουμε την οδήγηση, όσο και κατά τη διάρκειά της:

  • Πρώτον, καθάρισε πολύ καλά το αυτοκίνητό σου από τα χιόνια και έλεγξε αν στο καπό της μηχανής σου έχει βρει καταφύγιο κάποιο αδέσποτο ζωάκι, χτυπώντας το μερικές φορές. Έτσι, προστατεύεις και το όχημά σου και το αδέσποτο.
  • Πριν ξεκινήσεις, άφησε τη μηχανή του αυτοκινήτου σου να ζεσταθεί.
  • Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μαζί σου αλυσίδες, γάντια που βοηθούν στην τοποθέτησή τους και τρίγωνο. Σε περίπτωση που χρειαστεί να τις τοποθετήσεις, τα ανοιχτόχρωμα ρούχα και κάποιο διακριτικό/ανακλαστικό θα βοηθήσουν τους υπόλοιπους οδηγούς να σε δουν, όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη.
  • Προσπάθησε όσο μπορείς να αποφεύγεις να κινείσαι πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες, που το οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα ολισθηρό, λόγω του πάγου. Επιπλέον, απόφυγε διαδρομές με ανηφόρεςκατηφόρες και τις απότομες κινήσεις, όπως το να πατάς απότομα γκάζι ή φρένο.
  • Κινήσου πάντα με χαμηλή ταχύτητα, κρατώντας αποστάσεις από τους άλλους οδηγούς και φρόντισε να έχεις ανοιχτά τα αλάρμ στα σημεία που δεν είναι καλή η ορατότητα.
  • Εάν δεν μπορείς να αποφύγεις τη μετακίνηση, επισκέψου το πιο κοντινό πρατήριο καυσίμων και γέμισε το ρεζερβουάρ σου. Εκεί, θα σου ρυθμίσουν σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες και τον αέρα των ελαστικών σου.
  • Αν το όχημά σου είναι σταθμευμένο, σήκωσε τους υαλοκαθαριστήρες.

Μην ξεχνάς ότι είμαστε δίπλα σου! Ενημερώσου για τις καιρικές συνθήκες που προβλέπονται σε όλο το οδικό δίκτυο στην υπηρεσία meteo ROADS και για ό,τι χρειαστείς στον δρόμο η Οδική Βοήθεια της INTERAMERICAN είναι κοντά σου.