“Ζορμπάς”, “Ξενοφών”, “Μήδεια”, είναι ορισμένα από το ονόματα με τα οποία “βάφτισε” το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τις κακοκαιρίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μας έχουν “επισκεφτεί” κατά καιρούς και πλήττουν πάλι τη χώρα μας. Το σκηνικό της προηγούμενης εβδομάδας, που μάλλον περισσότερο παρέπεμπε σε… Άνοιξη, έχει αλλάξει και η κακοκαιρία “Διομήδης” έχει φέρει κρύο, χιόνια, βροχές και παγετό!

Αρκετές περιοχές της χώρας μας έχουν ήδη ντυθεί στα λευκά και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, περιμένουμε κι άλλη επιδείνωση! Και, όπως έχουμε πια εμπεδώσει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, η πρόληψη είναι το παν.

Αν λοιπόν χρειαστεί να μετακινηθούμε με το αυτοκίνητό μας σε περίπτωση κακοκαιρίας, ακολουθούμε ορισμένα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας. Ας τα θυμηθούμε!

κακοκαιρία

Πρόληψη και προσοχή

  • Ενημερωνόμαστε για την πορεία του καιρού και προσαρμόζουμε, ανάλογα τις μετακινήσεις μας, οι οποίες σε περίπτωση χιονοθύελλας και βροχόπτωσης χρειάζεται να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. H υπηρεσία Meteo ROADS που έχει αναπτύξει η Anytime σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μάς δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τις καιρικές συνθήκες σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο κάθε στιγμή.
  • Έχουμε πάντα στο πορτ μπαγκάζ αντιολισθητικές αλυσίδες. Αν δε γνωρίζουμε να τις βάλουμε, πριν ξεκινήσουμε, κάνουμε πρώτα εξάσκηση στην τοποθέτησή τους. Ας είναι καλά το Youtube!
κακοκαιρία
  • Ελέγχουμε την μπαταρία του αυτοκινήτου, καθώς είναι αρκετά “ευαίσθητη” στο κρύο και την υγρασία, πόσο μάλλον όταν ταυτόχρονα δουλεύει ο κλιματισμός, οι υαλοκαθαριστήρες, τα φώτα, συστήματα δηλαδή που καταναλώνουν ενέργεια.
  • Κι επειδή η ορατότητα είναι πάντα το “α και το ω”, ειδικά στην περίπτωση της κακοκαιρίας, “τσεκάρουμε” τη ρύθμιση των φώτων και τη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων, όπως και τα λάστιχα (με βάση πάντα τις πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου).
  • Φροντίζουμε να έχουμε φακό, γάντια, βοηθητικά καλώδια για ρεύμα στην μπαταρία, “φουλαρισμένο” με καύσιμα το αυτοκίνητο, το κινητό μας φορτισμένο και φυσικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιό μας στο ντουλαπάκι του αυτοκίνητου μας.
  • Προσέχουμε να οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα και κρατάμε αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, χωρίς απότομες κινήσεις και φρεναρίσματα.
κακοκαιρία

Τέλος, για να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο, φροντίζουμε να ασφαλίσουμε το αυτοκίνητό μας και για ζημιές από καιρικά φαινόμενα. Η Anytime προσφέρει ιδανικά προγράμματα καλύψεων για προστασία από καιρικά φαινόμενα χωρίς καμία απαλλαγή, ακόμα και για χαλάζι.

Και να θυμόμαστε πως στην οδήγηση σε κακοκαιρία χρειάζεται πρόληψη, ψυχραιμία και πολλή προσοχή!

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την εργασία “Ανασκόπηση της επίδρασης των κυκλοφοριακών και καιρικών χαρακτηριστικών στην οδική ασφάλεια” των Αθανάσιου Θεοφιλάτου και Γιώργου Γιάννη για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/el/pub/a-review-of-the-effect-of-traffic-and-weather-characteristics-on-road-safety-gr/