Όπως έχουμε ξαναπεί «δεν υπάρχει αστική κινητικότητα, χωρίς «μικροκινητικότητα». Στις σύγχρονες πόλεις, εδώ και χρόνια το ποδήλατο και πλέον τα ηλεκτροκίνητα σκούτερ-πατίνια, αποτελούν εναλλακτικά μέσα μετακίνησης με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον.

Για να κυκλοφορούν όμως με ασφάλεια χρειάζονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις και κανόνες, κι αυτό ακριβώς σχεδιάζει να πετύχει ο νέος νόμος «Η Ελλάδα σε κίνηση» που ψηφίστηκε πρόσφατα για την Αστική Κινητικότητα και Μικροκινητικότητα.

Ο συγκεκριμένος νόμος όμως περιλαμβάνει αλλαγές και για εσένα που προτιμάς τη μηχανή για τις μετακινήσεις σου, αφού σου δίνει τη δυνατότητα να οδηγήσεις μηχανή έως 125 κ. εκ. με δίπλωμα αυτοκινήτου, υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις. Σωστά κατάλαβες, χωρίς εξετάσεις και παράβολα!

οδήγηση μηχανής

Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις;

οδήγηση μηχανής

Με βάση το νέο νόμο μπορείς να οδηγήσεις μηχανή έως 125 κ. εκ. με δίπλωμα αυτοκινήτου, αν:

  • Έχεις δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου τουλάχιστον 6 χρόνια
  • Έχεις συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας σου
  • Έχεις παρακολουθήσει πρακτική εκπαίδευση τουλάχιστον πέντε μαθημάτων, χωρίς όμως να χρειάζεται να περάσεις από εξετάσεις για δίπλωμα μηχανής

Η ισοδυναμία των διπλωμάτων αυτοκινήτου και μηχανής χαμηλού κυλινδρισμού, ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παντού με συγκεκριμένα ηλικιακά κριτήρια και με σχετική πρακτική εκπαίδευση.

Νέες συνθήκες

οδήγηση μηχανής

Πλέον, πολύ πιο εύκολα και χωρίς να χρειαστούν εξετάσεις και παράβολα μπορείς να έχεις πρόσβαση σε ένα πιο οικονομικό στη χρήση του όχημα, τόσο σε συντήρηση, όσο και σε καύσιμα, το οποίο επιπλέον δε θα σε “ταλαιπωρεί” και στο παρκάρισμα!

Από την άλλη μεριά βέβαια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και έλεγχος για την πραγματοποίηση των πρακτικών μαθημάτων, ώστε με τη νέα κατάσταση να αποκτούν μηχανές οδηγοί με κατάλληλη εμπειρία και ικανότητες. Τέλος, μην ξεχνάς αν οδηγείς μηχανή ότι είσαι πιο ευάλωτος στον δρόμο, και για αυτό η χρήση κράνους αποτελεί πολύ σημαντικό μέτρο προστασίας σου, πάντα βέβαια με τον κατάλληλο “συνοδηγό”, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Κι επειδή για εμάς στην Anytime και η ασφάλεια της μηχανής σου είναι προτεραιότητα, αλλάξαμε το τιμολόγιό μας και τώρα μπορείς να την ασφαλίσεις μόνο από €5,5 τον μήνα!

οδήγηση μηχανής

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα “Powered two wheelers safety Greece – State of play” του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp439.pdf