Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος, το 2019 ήταν το πιο ζεστό έτος στην Ευρώπη. Βέβαια το 2020 μας έδειξε από τις αρχές “τα δόντια του”, με την κακοκαιρία “Ηφαιστίωνας”, που κυριολεκτικά το “έστρωσε”!

Φυσικά, όταν ενημερωθούμε ότι πρόκειται να ακολουθήσει ένα κύμα κακοκαιρίας, δεν χρειάζεται πανικός. Ειδικότερα, όταν πρέπει να οδηγήσουμε, το μόνο που χρειάζεται είναι η στοιχειώδης πρόληψη και να προσέξουμε λίγο παραπάνω.

Τα σημεία που χρειάζεται να προσέξουμε!

Προμηθευμόμαστε αντιολισθητικές αλυσίδες

 

Αρχικά, οφείλουμε να φροντίσουμε να προμηθευτούμε αντιολισθητικές αλυσίδες, για να μην κολλήσουμε σε χιόνι ή σε πάγο. Φυσικά κάνουμε μία εξάσκηση στο να τις τοποθετούμε, για να μην τρέχουμε, κυριολεκτικά, τελευταία στιγμή!

Ελέγχουμε το όχημά μας

Χριστούγεννα αυτοκίνητο

Χρειάζεται να ελέγχουμε τη συνολική κατάσταση του αυτοκινήτου. Προσέχουμε ιδιαίτερα την κατάσταση των ελαστικών, τα φώτα, τους υαλοκαθαριστήρες, την μπατάρια και τα τζάμια. Φροντίζουμε να έχει νερό και αντιψυκτικό το αντιπλυστικό σύστημα.

Εάν δούμε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, δε θα πάρουμε το αυτοκίνητο. Διότι σε συνθήκες κακοκαιρίας, δε χρειάζεται να ρισκάρουμε να μας αφήσει στη μέση του δρόμου.

Κινούμαστε με προσοχή

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, κινούμαστε αργά, σε απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, αποφεύγοντας τις απότομες κινήσεις.

Εξοπλιζόμαστε με τα κατάλληλα μέσα

Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας ορισμένα εξαρτήματα που μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα “πολύτιμα”, όπως φακό, κουτί πρώτων βοηθειών και φυσικά το κινητό μας εφοδιασμένο με μπαταρία.

Ενημερωνόμαστε για τον καιρό

Εκτός από την πρόληψη, πολύτιμο “όπλο” μας είναι και η ενημέρωση. Μέσω της υπηρεσίας Roads, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Anytime, μπορούμε να έχουμε κάθε στιγμή εικόνα των καιρικών συνθηκών σε όλο το εθνικό μας οδικό δίκτυο.

Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις

Επειδή αναφερόμαστε σε θεομηνίες και χιονοθύελλες, σίγουρα το πιο ασφαλές είναι να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αν τελικά χρειαστεί να οδηγήσουμε, να θυμόμαστε πως σε συνθήκες κακοκαιρίας δε χρειάζεται πανικός και βιασύνη, αλλά πρόληψη και προσοχή.

 

*Για την συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και το παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ. https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/roadsafety/files/pdf/statistics/dacota/bfs2018_seasonality.pdf