Πώς θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον Αύγουστο με τρεις λέξεις: Διακοπές, χαλάρωση και φυσικά… καύσωνας! Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να μας “συνοδεύσουν”, είτε βρισκόμαστε στις διακοπές μας, είτε προετοιμαζόμαστε για αυτές, είτε ανήκουμε στους… άτυχους που θα δουλεύουμε τον Αύγουστο!

Σε κάθε περίπτωση, θες για δουλειά, θες για κάποια “ανάσα δροσιάς” σε κάποια παραλία, θα χρειαστεί να μετακινηθούμε και ο “πειρασμός” να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερος! Κι επειδή όσο καλύτερες είναι οι συνθήκες οδήγησης, τόσο περισσότερο μειώνονται και οι πιθανότητες κάποιου ατυχήματος, πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αν λοιπόν είμαστε κάπου στην εξοχή, φροντίζουμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας σε κάποιο σκιερό μέρος, κάτω από ένα δέντρο για παράδειγμα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσουμε την οδήγηση, να αφήσουμε για λίγα λεπτά ανοιχτά τα παράθυρα στο αυτοκίνητό μας, προκειμένου να φύγει ο ζεστός αέρας.

Για να μπορέσουμε βέβαια να επιβιώσουμε με τη ζέστη είναι απαραίτητη η χρήση του κλιματιστικού κατά την οδήγηση. Ιδανική ρύθμιση οι 26 βαθμοί Κελσίου, με κλειστά τα παράθυρα και την επιλογή ανακύκλωσης σε λειτουργία, για να βοηθήσουμε τη λειτουργία του κλιματιστικού. Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε, αποφεύγουμε να οδηγήσουμε τις μεσημεριανές ώρες, όπου κορυφώνονται οι υψηλές θερμοκρασίες. Είναι μάλιστα η περίοδος που το βραδινό ταξίδι ενδείκνυται, ειδικά με χαλαρή μουσική στο ραδιόφωνο, μοιάζει η ιδανική επιλογή!

Φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο νερό, αποφεύγοντας τον πολύ καφέ, γιατί αφυδατώνει τον οργανισμό και κάνουμε στάσεις κατά τη διαδρομή. Γεύματα φυσικά ελαφριά, γιατί οδήγηση υπό 40 βαθμούς και με… γεμάτο στομάχι, δεν είναι ό,τι καλύτερο! Κι όπου σταθμεύουμε, δεν αφήνουμε παιδιά και κατοικίδια στο πίσω κάθισμα, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να γίνει αφόρητη, μέσα σε μόλις ελάχιστα λεπτά.

Μία ακόμα έξυπνη και οικονομική λύση, όσο το αυτοκίνητό μας είναι παρκαρισμένο, είναι η τοποθέτηση αντιηλιακών μεμβράνων, γιατί μειώνουν λίγο τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Όπου κι αν πάμε αυτό το καλοκαίρι, η Anytime είναι και πάλι δίπλα μας! Γιατί μπορούμε να επιλέξουμε το πρόγραμμα με τις καλύψεις που θέλουμε, αλλά και σημαντικά προνόμια που διευκολύνουν κάθε στιγμή τις μετακινήσεις μας.

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την Ημερίδα “Τουρισμός και Οδικά Ατυχήματα στην Ελλάδα” του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ (Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου).

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp438.pdf