Στην Anytime θέλουμε να κάνουμε τη θετική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και όλων όσων μας χρειάζονται. Να εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους, προσφέροντας κάθε στιγμή περισσότερα. Για αυτό και στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στηρίξαμε και ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την ANIMA, τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, που έσωσε πολλά πυρόπληκτα άγρια ζώα, ενώ καθημερινά φροντίζει τραυματισμένα ζώα που έχουν ανάγκη.

Λίγο μετά τις Γιορτές, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κυρία Μαρία Γανωτή, την πρόεδρο του συλλόγου ANIMA, που απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας έδωσε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη δραστηριότητα του Συλλόγου και το αξιόλογο έργο του.

ANIMA

1.Πώς ξεκίνησε η ANIMA;

H ANIMA-Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής ιδρύθηκε το 2005 και είναι ένα σωματείο που αποτελείται από ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα. Η ομάδα της ANIMA αποτελείται από βιολόγους, κτηνιάτρους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής. Συνεργάζεται επίσης, με ειδικούς επιστήμονες που αποτελούν την Επιστημονική Επιτροπή του φορέα.

Ο σταθμός της ANIMA στην Καλλιθέα παραμένει ανοιχτός 365 μέρες τον χρόνο, ώστε να υποδέχεται ζώα σε δύσκολη κατάσταση που έχουν εντοπιστεί και έχουν σταλεί από δασαρχεία, δήμους, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αλλά και πολίτες.

2.Ποιος είναι ο στόχος της ANIMA;

Ο βασικός στόχος της ANIMA είναι η περίθαλψη και η επανένταξη των άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον με σύγχρονες και επιστημονικές μεθόδους. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με αυτό το αντικείμενο, η AΝΙΜΑ, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων, έρχεται να καλύψει μία ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα μας.

Η ομάδα της ANIMA παραλαμβάνει καθημερινά άγρια ζώα από όλη την Ελλάδα και περιθάλπει σε ετήσια βάση πάνω από 6.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Υποδεχόμαστε γερακίνες, μπούφους, κουκουβάγιες, πελαργούς, όρνια, χελώνες, ελάφια και πολλά άλλα ζώα που υποφέρουν από ατυχήματα και επιθέσεις. Μεταξύ των ζώων αυτών συγκαταλέγονται και πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα. Επιπλέον, μέσα από το έργο μας θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό για την προστασία της φύσης και ιδιαίτερα τα παιδιά και για αυτό πραγματοποιούμε δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία.

ANIMA

3.Πώς γίνεται η περίθαλψη και στη συνέχεια η επανένταξη των άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον;

Η ANIMA συνεργάζεται σε σταθερή βάση με κτηνίατρο για την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εξετάσεων και επεμβάσεων. Στην επιστημονική ομάδα της ANIMA συμμετέχουν τέσσερις κτηνίατροι. Στο ιατρείο του κτηνιάτρου μέλους του Διοικητικού μας Συμβουλίου Αχιλλέα Ακρίβου γίνονται ακτινογραφίες, διαγνωστικές εξετάσεις και εξειδικευμένες επεμβάσεις. Η νοσηλεία των άγριων ζώων γίνεται από το έμπειρο προσωπικό της ANIMA, που έχει ειδική εκπαίδευση, αλλά και από τους εκπαιδευμένους εθελοντές που η βοήθειά τους είναι πολύ σημαντική.

Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία των ζώων, ο στόχος μας είναι η επανένταξή τους στην άγρια φύση, εκεί δηλαδή που ανήκουν.

Πηγή YouTube: εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο

4.Πώς μπορεί ο κόσμος να βοηθήσει το έργο της ANIMA;

O κόσμος είναι δίπλα μας με όποιον τρόπο μπορεί! Οι πόροι της ANIMA προέρχονται από χορηγίες ιδρυμάτων, εταιριών αλλά και δωρεές μελών και φίλων. Η εθελοντική προσφορά είναι πάρα πολύ σημαντική για το έργο μας. Η βοήθεια όλων είναι πολύτιμη και όποιος επιθυμεί να βοηθήσει την ANIMA, μπορεί να το κάνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και να ενημερωθεί για αυτούς στο site μας, για παράδειγμα με κάποια απευθείας δωρεά, με την επιλογή κάποιου αναμνηστικού, με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, με κάποια συμβολική υιοθεσία και φυσικά με τον εθελοντισμό.