Σήμερα ο γνωστός σε όλους μας Σκαραβαίος, έχει την τιμητική του, αφού η μέρα είναι αφιερωμένη στο διάσημο Σκαθάρι, που έχει καταφέρει μέσα στον χρόνο να αποκτήσει φανατικούς φίλους και θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. 

Ο λόγος που γιορτάζεται στις 22 Ιουνίου κάθε χρόνο ο Σκαραβαίος, το Volkswagen Käfer, δηλαδή «Σκαθάρι» στα γερμανικά, είναι γιατί την ίδια μέρα το 1934 ο Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του.

Ποια είναι όμως η ιστορία του

Η ιστορία του Σκαραβαίου, ενός από τα best seller της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας που συνεχίζει να μαγνητίζει τα βλέμματα για το στυλ του μέχρι και σήμερα, μας πάει αρκετά πίσω, όπως είπαμε στη Ναζιστική Γερμανία.

Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Χίτλερ διέταξε τη δημιουργία ενός λαϊκού αυτοκινήτου με χαμηλό κόστος, ώστε να είναι προσιτό στο μέσο Γερμανό. O Σκαραβαίος λοιπόν, σύμφωνα με την προπαγάνδα του Χίτλερ, θα ήταν ένα φτηνό όχημα για τους πολίτες της Γερμανίας, το οποίο θα μπορούσαν να αποκτήσουν με τις οικονομίες τους. Και κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε η κατασκευή του Σκαραβαίου, του πιο εμπορικού αυτοκινήτου όλων των εποχών, ξεπερνώντας το Ford Model T.

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του

Οι βασικές προδιαγραφές του Σκαραβαίου, που πρότεινε ο Χίτλερ στον Πόρσε ήταν οι παρακάτω:

  • Έπρεπε να είναι μικρός, αλλά και ευρύχωρος. Να μπορεί δηλαδή να μεταφέρει 4 με 5 άτομα.
  • Να έχει πολύ ανθεκτική κατασκευή, με αξιόπιστο κινητήρα, χαμηλή κατανάλωση και φθηνό κόστος συντήρησης.
  • Η τιμή του να φτάνει τα 990 μάρκα, παρόμοια δηλαδή με την τιμή μίας μοτοσυκλέτας τότε και να έχει χαμηλή κατανάλωση.
  • Και όσον αφορά την ταχύτητά του να φτάνει τα 100 χλμ./ώρα.

Ο πρώτος λοιπόν Σκαραβαίος κατασκευάστηκε στη Στουτγκάρδη και είχε την ίδια μορφή με την οποία τον γνωρίζουμε και σήμερα.

Η πορεία του μέσα στον χρόνο

Παρόλο που ο Σκαραβαίος σχεδιάστηκε αρχικά ως λαϊκό αυτοκίνητο, στην πορεία διέψευσε κάθε πρόβλεψη κι έγινε διαχρονικό. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 το γνωστό μας Σκαθάρι είχε γίνει το νούμερο 1 σε πωλήσεις αυτοκίνητο στη Δυτική Γερμανία και πολύ αγαπητό σε πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Τη δεκαετία του ΄60, υιοθετήθηκε από τους χίπις κι έγινε το σύμβολο της απλότητας και του αντικομφορμισμού. Τον Ιούλιο του 2003 από το εργοστάσιο στο Μεξικό βγήκε ο τελευταίος κλασσικός Σκαραβαίος, ο οποίος τοποθετήθηκε στο μουσείο της εταιρίας στη Γερμανία. Έως τότε είχαν πουληθεί περισσότερα από 21,5 εκατομμύρια μοντέλα.

Τον Ιούνιο του 2011, εισήχθη στην παραγωγή η 2η γενιά του σύγχρονου Σκαραβαίου και κυκλοφόρησε με την ονομασία Beetle, ενώ παράχθηκε έως τις 10 Ιουλίου του 2019, χωρίς κάποιον διάδοχο, αφού η Volkswagen ανακοίνωσε κι επίσημα την παύση παραγωγής του μοντέλου.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοντέλα του αιώνα μας και αποτελεί σταθμό στην ιστορία του αυτοκινήτου.

Σταθμός όμως για τη δική σου ζωή αποτελεί και το αυτοκίνητό σου, που διευκολύνει τις μετακινήσεις σου και γενικότερα την καθημερινότητά σου. Για αυτό και στην Anytime βρίσκεις το πρόγραμμα με τις καλύψεις που χρειάζεσαι και έχεις πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες και προσφορές, που κάνουν πιο εύκολη και ξέγνοιαστη τη ζωή σου.