Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός. Κάθε χρόνο βιώνουμε με ιδιαίτερη ένταση διάφορα φυσικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και χιονοπτώσεις, τα οποία δημιουργούν φθορές στις περιουσίες μας.

Το συνολικό κόστος κάθε καταστροφής είναι τεράστιο και μπορεί η Ελλάδα να είναι μία από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, όμως είναι αρκετά «ευάλωτη» απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

πλανήτης

 Η κατάσταση στη χώρα μας

Ο φετινός Ιούλιος δεν ήταν μόνο ένας από τους πιο ζεστούς μήνες που έχουμε ζήσει ποτέ, αλλά οι πυρκαγιές του είχαν ως αποτέλεσμα να καούν για ακόμα μία φορά αμέτρητες δασικές εκτάσεις και αρκετά σπίτια.

Κάθε καλοκαίρι η Ελλάδα καίγεται. Κάθε χρόνο τρέχουμε πίσω από φωτιές και ζούμε ένα εφιαλτικό σκηνικό με σημαντικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και χρήματα.

Παράλληλα, οι χειμώνες γίνονται σκληρότεροι με χιόνια και έντονες βροχοπτώσεις. Τα φυσικά φαινόμενα πλέον διαχειρίζονται με μεγαλύτερη δυσκολία και δημιουργούν πολλά πρόσθετα κόστη σε κράτος και ιδιώτες.

πλανήτης

Η κλιματική αλλαγή φέρνει στο προσκήνιο την ασφάλιση κατοικίας

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των φυσικών καταστροφών, η ασφάλιση του σπιτιού μας φαίνεται να είναι πιο αναγκαία από ποτέ ως απαραίτητη λύση για να προστατεύσουμε την περιουσία μας.

Για αυτό και η Πολιτεία αναπτύσσει ένα πλαίσιο για την παροχή κινήτρων σε όσους πολίτες ασφαλίσουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζει 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024 σε όσους φορολογούμενους επιλέξουν να ασφαλίσουν την κατοικία τους.

Η μείωση θα αφορά κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 3 μήνες μέσα στο 2023 για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Η έκπτωση θα είναι αναλογική για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί το ακίνητο, θα υπολογίζεται δηλαδή στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις μέρες του χρόνου που είναι ασφαλισμένη η κατοικία.

Στις μέρες μας είναι ακόμα πιο σημαντικό να προστατεύσουμε το σπίτι μας, τον χώρο που μεγαλώνουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα, προνοώντας για ό,τι μπορεί να συμβεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.