Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, αν και δεν το γνωρίζουν, πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D και αυτό αποτελεί αιτία να μην έχουν μια ποιοτική καθημερινότητα. Όμως πριν δούμε που οφείλεται αυτή η στέρηση και πως μας επηρεάζει, ας μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τη βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D,είναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», καθώς συνθέτεται κατά βάση από το ίδιο μας το σώμα όταν δέχεται υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία δεν υπάρχει σε μεγάλη επάρκεια στα τρόφιμα και η επιστημονική κοινότητα έχει εντοπίσει πως συνδέεται αρκετά άμεσα με την σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία.

Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα και σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, το βοδινό συκώτι και τα αυγά. Όμως οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού για βιταμίνη D δεν μπορούν να καλυφθούν αποκλειστικά από τη διατροφή καθώς αυτή καλύπτει μόλις το 20%. Το μεγαλύτερο ποσοστό της το συνθέτουμε όταν μας βλέπει ο ήλιος. Ο χρόνος έκθεσης για τον κάθε άνθρωπο διαφέρει από την ηλικία, το χρώμα του δέρματος αλλά και άλλα χαρακτηριστικά.

Η βασικότερη αιτία για την έλλειψη βιταμίνης D είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που μας έχει οδηγήσει στο να περνάμε πολλές ώρες τις μέρας μέσα σε κλειστούς χώρους και ο φόβος να εκτεθούμε άμεσα στον ήλιο. Έτσι, μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων πάσχει από έλλειψη βιταμίνης D και προσπαθεί να την αναπληρώσει μέσα από τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως το γάλα.

Το χαρακτηριστικότερο αίτιο της έλλειψης βιταμίνης D είναι η κατάθλιψη και η κακή διάθεση και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, καθώς το φως είναι λιγότερο. Ακόμα ο ανήσυχος ύπνος, η μόνιμη κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, ο πόνος στα οστά, οι χρόνιες λοιμώξεις, η υπέρταση και η μειωμένες αντοχές είναι αποτελέσματα της έλλειψης βιταμίνης D.

Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης D είναι συνδεδεμένη με τα καρδιαγγειακά προβλήματα, την ξαφνική εφίδρωση, τη δυσκολία στην αναπνοή και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα.

Κάποιες τελευταίες μελέτες έχουν εντοπίσει πως η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στον έλεγχο του σακχάρου και την επαναρρύθμιση του θυροειδούς.

Όπως βλέπουμε, η βιταμίνη D είναι καθοριστική για την υγεία αλλά και την ισορροπημένη καθημερινότητα κάθε ανθρώπου. Από την παιδική ηλικία βοηθά στη σωστή και γερή ανάπτυξη του σκελετού, ρυθμίζει τη διάθεση και την ομαλή λειτουργία, ενώ μπορεί να σώσει τις μεγαλύτερες ηλικίες από χρόνια προβλήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία. Έτσι, καθένας μας θα πρέπει να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D με μια απλή εξέταση αίματος, αλλά και να βγαίνει για μια βόλτα στον ήλιο γιατί πέρα από την ηρεμία θα του χαρίσει και υγεία.