Ετοιμάζεσαι να πας στη δουλειά, έχεις ξεκινήσει μία ώρα πιο νωρίς αλλά έχεις «φρακάρει» στην εθνική, περιμένοντας ατέλειωτες ώρες; Ψυχραιμία!

Σίγουρα ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο δεν αποτελεί την πιο ευχάριστη εμπειρία. Δεν χρειάζεται όμως εκνευρισμός. Αρκεί να αναλογιστούμε πως υπάρχουν και χειρότερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κίνα, όπου εκεί ένα μποτιλιάρισμα σπάει οποιοδήποτε ρεκόρ. Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές ατελείωτων χιλιομέτρων, με τους οδηγούς να κάνουν μέρες για να φτάσουν στον προορισμό τους!

Και δε χρειάζεται να πάμε στην μακρινή Κίνα. Μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση υπάρχει σε πολλές γειτονικές μας χώρες, όπως στην Τουρκία ή στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Δεν αποτελεί καμία έκπληξη, με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν.

Η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση αποτελεί μεγάλο στοίχημα για πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής ή της Ασίας. Η προσφυγή στην τεχνολογία, αποτελεί μία λύση. Για παράδειγμα, από το 2017 στην Κωνσταντινούπολη, λειτουργεί η κινητή εφαρμογή μίσθωσης μοτοσικλετών “Scooty”.

Η “Scooty” αποδείχτηκε σωτήρια για πολλούς κατοίκους της τουρκικής μεγαλούπολης. Μία διαδρομή με αυτοκίνητο στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες. Με ένα μισθωμένο δίκυκλο της “Scooty”, θα διαρκέσει μόλις 20 λεπτά.

Τις δεκαετίες του `80 και του `90 η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Αθήνα, χωρίς υπερβολή, θύμιζε “Κάιρο”! Ευτυχώς η κατάσταση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η λειτουργία του μετρό και η κατασκευή σύγχρονων αυτοκινητόδρομων έχει περιορίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Επομένως δεν υπάρχει λόγος να χαλάσει η διάθεσή μας αν πέσουμε σε μποτιλιάρισμα. Δεν έχουμε παρά να “οπλιστούμε” με υπομονή, μιας και θα αντιμετωπίσουμε μία καθυστέρηση μίας ή δύο ωρών. Να θυμόμαστε πως πάντα αυτό που προέχει, είναι να φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας.

*Στοιχεία για το παραπάνω κείμενο χρησιμοποιήθηκαν από την ετήσια έκθεση για το 2018 της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Global Road Safety Facility”.

https://www.nrso.ntua.gr/global-road-safety-facility-annual-report-2018/