Μια ωραία ιδέα για κοντινή φθινοπωρινή εκδρομή από την Αθήνα με τα αρώματα του πρόσφατου τρύγου στον αέρα και ένα ιδανικό πάντρεμα γαλήνιας μεσογειακής φύσης και σημαντικών αρχαιολογικών χώρων για σκηνικό.
Ο καιρός αμφιταλαντεύεται κι εμείς μαζί του δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μεταξύ βουνού και θάλασσας. Η κοντινή Πελοπόννησος μας βγάζει απ’ το δίλημμα με μια αρχαιολογική – οινική εκδρομή με φόντο τους αμπελώνες της Νεμέας.

Αν και σε απόσταση 1, 5 περίπου ώρας από την Αθήνα, με πανέμορφους αρχαιολογικούς χώρους και αμπελώνες, η τυλιγμένη με ένα μυθολογικό πέπλο Κορινθιακή εξοχή γύρω από την ομώνυμη κωμόπολη παραμένει μια ακόμη terra incognita για τους περισσότερους ταξιδιώτες του Σαββατοκύριακου. Η εκδρομή προσφέρεται για οικογένειες με παιδιά, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν με έναν χαλαρό, ευχάριστο τρόπο στην ιστορία.

Δύο εντυπωσιακοί αρχαιολογικοί χώροι, σε απόσταση μισού χιλιομέτρου περίπου ο ένας από τον άλλο, ο Ναός του Διός δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, και το Αρχαίο Στάδιο, σας περιμένουν να τους περπατήσετε στις ιδανικές φθινοπωρινές συνθήκες.

Ξεκινήστε το sightseeing από το Αρχαιολογικό Μουσείο για να πάτε διαβασμένοι! Εδώ ξεχωρίζει ο «Θησαυρός των Αηδονιών», η περίφημη συλλογή αγγείων και κοσμημάτων από το μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Αηδόνια και από τον οικισμό στην Αγία Ειρήνη. Θα δείτε ακόμη νομίσματα αρχαίων επισκεπτών της Νεμέας, συλλογή επιγραφών και προϊστορικά ευρήματα (κεραμικά, εργαλεία, όπλα κ.τ.λ.), αλλά και αντικείμενα σχετικά με τα Νέμεα, τους αγώνες που διεξάγονταν εδώ προς τιμήν του Δία, από τις πιο σημαντικές αρχαίες αθλητικές διοργανώσεις. Μια ιδιαίτερη νοσταλγική νότα προσθέτει η συλλογή απόψεων της Νεμέας από περιηγητές – επισκέπτες του 18ου και 20ου αιώνα.
Το μουσείο, όπως και ο δωρικός ναός του Διός, από το στάδιο και συνθέτουν ένα όμορφο αρχαιολογικό πάρκο με πολλές γωνιές για χαλάρωση στην σκιά των δέντρων, μες στην απόλυτη ησυχία με φόντο τους αμπελώνες και τους πράσινους λόφους. Από τον ναό διασώζεται ένα σημαντικό κομμάτι, ενώ τα θεμέλια της παλαίστρας και του γυμναστηρίου δίνουν λαβές στη φαντασία να δουλέψει.

Αφήνοντας πίσω σας τον αρχαιολογικό χώρο με κατεύθυνση το Στάδιο θα απολαύσετε μια μικρή αυτοκινητάδα ανάμεσα στους αμπελώνες. Χωρητικότητας περίπου 40.000 θεατών, το Στάδιο κατασκευάσθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Ιδιαίτερη εμπειρία η είσοδος στο χώρο μέσα από τη θολωτή στοά, όπου μπορείτε να αναζητήσετε μαζί με τα παιδιά πάνω στις πέτρες τα σκαλισμένα ονόματα που θα έχετε δει προηγουμένως σε φωτοτυπίες στο Μουσείο. Ο στίβος, συνολικού μήκους 178 μ., εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα. Μην ξεχάσετε να παρατηρήσετε τη λίθινη αφετηρία στη νότια πλευρά του.

Μετά τη βόλτα στα αρχαία, μπορείτε να επισκεφθείτε κάποια από τα επισκέψιμα οινοποιεία ακολουθώντας τις σχετικές ταμπέλες των Δρόμων του Κρασιού. Βρισκόμαστε άλλωστε σε μια από τις πιο γνωστές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας με σήμα κατατεθέν την τοπική ερυθρή ποικιλία Αγωργίτικο. Στα must το εντυπωσιακό οινοποιείο Semeli που διαθέτει και σουίτες για τους οινόφιλους που θέλουν να διανυκτερεύσουν στην περιοχή και το οινοποιείο Παλυβού, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, από τα πιο ιστορικά και τα κατ’ εξοχήν επισκέψιμα της περιοχής. Στο Οινοποιείο Μπαϊρακτάρη θα ξεναγηθείτε στους αμπελώνες και στην προσεγμένη αίθουσα δοκιμής, ενώ στο Κτήμα Ράπτη η δοκιμή των κρασιών γίνεται στην αίθουσα παλαίωσης σε ένα μεγάλο, επιβλητικό τραπέζι. Ιστορικό το Κτήμα Παπαϊωάννου (επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης), του πρώτου διδάξαντα της Νεμέας. Κατά την ξενάγησή σας στους Αμπελώνες Ζαχαριά στην καρδιά του Νεμεάτικου αμπελώνα, συνυπάρχουν οι παραδοσιακές τσιμεντένιες δεξαμενές με τους καλύτερους οινοποιητές, ενώ στο κτήμα Γαία θα μπορέσετε να δοκιμάσετε, όλη τη γκάμα κρασιών, ενώ διαθέτει υπέροχη πανοραμική θέα, στους κάμπους της Νεμέας και της κοιλάδας του Ασωπού ποταμού.

Στο εντυπωσιακό Κτήμα Νέμειον του Γιώργου Βασιλείου θα βρείτε μουσείο κρασιού και μεγάλη αίθουσα δοκιμών κι εκδηλώσεων, με θέα τον αμπελώνα. Το οινοποιείο Σκούρας με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, διαθέτει ένα μεγάλο κελάρι με 1000 δρύινα βαρέλια και μια υπερσύχρονη αίθουσα δοκιμών και δείπνων.
Οι δρόμοι του κρασιού δεν τελειώνουν στα όσα αναφέραμε. Στο site των οινοποιών της Νεμέας http://www.nemeawineland.com/ μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τα επισκέψιμα οινοποιεία με τα ωράριά τους. Οι οινοποιοί της Νεμέας μαζί με άλλους φορείς διοργανώνουν συχνά πυκνά διαδρομές, ποδηλατοδρομίες και άλλες εκδηλώσεις δίνοντας αφορμές σε ένα νέο κοινό να γνωρίσει την περιοχή.

Αν θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψη στη Νεμέα με ένα γουικέντ στην περιοχή, μπορείτε να ακολουθήστε την πολύ όμορφη φιδογυριστή διαδρομή που σε ανεβάζει από τη Νεμέα στην Καστανιά, στα ορεινά της Κορινθίας, μέσα από τα χωριά Ψάρι, Αηδόνια και Πετρί. Η Καστανιά είναι ένα όμορφο χωριό μέσα στα έλατα που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση σας για ένα Σαββατοκύριακο. Διαθέτει ωραίους ξενώνες (όπως το ατμοσφαιρικό Astra Hotel, 27470/61202-03) αλλά και νόστιμες παραδοσιακές ταβέρνες (όπως το Στέκι-Δεδάκης, 2747061720, με τα φημισμένα ντόπια κρέατα αλλά και τα τοπικά φασόλια, και αλπική θέα).