Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου φαίνεται πως βάζει σιγά σιγά τέλος και στο γραφειοκρατικό τέρας της ακίνητης περιουσίας και υπάρχει απτή απόδειξη βάσει δεδομένων.

Τα λίγα μόνο λεπτά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μίας μεταβίβασης ακινήτου δεν είναι καθόλου υπερβολή, καθώς αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δίνει η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων μέσα από τη νέα πλατφόρμα myProperty. Η μεταβίβαση λοιπόν ακινήτου περνάει σε νέα εποχή.

μεταβίβαση ακινήτου

Τι άλλαξε;

μεταβίβαση ακινήτου

Ο πολίτης σήμερα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ενώ ο συμβολαιογράφος επεξεργάζεται από το «σύννεφο δεδομένων» τις ψηφιακές δηλώσεις, λύνοντας τα χέρια σε όλους σε μία τόσο απλή, αλλά σύνθετη για το παρελθόν, διαδικασία, όπως η μεταβίβαση μίας κατοικίας ή ενός οικοπέδου.

Για να έχουμε μία εικόνα τι ίσχυε πριν: Ο συμβολαιογράφος θα έπρεπε να συντάξει τη δήλωση στον υπολογιστή του, αγοραστής και πωλητής θα έπρεπε να βρεθούν στο γραφείο του συμβολαιογράφου, για να υπογράψουν τη δήλωση και στη συνέχεια να επισκεφτούν την εφορία και να περιμένουν στην ουρά.

Όλα αυτά όμως πλέον γίνονται πολύ πιο γρήγορα, απομακρυσμένα και με πολύ μεγαλύτερη ευκολία κερδίζοντας χρόνο για όλους χάρη στην πλατφόρμα myProperty. Σήμερα η συγκεκριμένη διαδικασία είναι προαιρετική, όμως από 1η Ιουνίου 2021 όλες οι μεταβιβάσεις θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Πώς λειτουργεί;

μεταβίβαση ακινήτου
  • Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή
  • Η δήλωση στα τρίτα πρόσωπα είναι διαθέσιμη μέσα από το myTaxisnet
  • Οι δύο πλευρές αποδέχονται τη δήλωση
  • Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος
  • Γίνεται ενημέρωση του συμβολαιογράφου αυτόματα
  • Ο αγοραστής πληρώνει μέσω κάρτας ή web banking και γίνεται η ενημέρωση στο Taxis
  • Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty
  • Τέλος ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στην ίδια πλατφόρμα, το υποβάλλει και η διαδικασία ολοκληρώθηκε.

Εύκολη ασφάλιση υπάρχει;

Φυσικά και ναι, όμως δε χρειάζεται να την αναζητήσεις στο myProperty, αλλά στην Anytime που κλείνεις ασφάλεια κατοικίας και περιεχομένου στη στιγμή και με ελάχιστα χρήματα. Προστάτεψε τη νέα σου ιδιοκτησία και όλα όσα βρίσκονται μέσα σε αυτήν από πυρκαγιές, πλημμύρες, διαρρήξεις και πολλούς άλλους κινδύνους με τον καλύτερο τρόπο!