Η αύξηση των μεδουσών τα τελευταία χρόνια είναι ένα φαινόμενο που έχει κάνει αρκετούς λουόμενους να είναι σκεπτικοί με τη θάλασσα.
Τι συμβαίνει πραγματικά;
Αρκετοί πιστεύουν πως ο αυξημένος αριθμός μεδουσών δείχνει πως η θάλασσα δεν είναι καθαρή. Αυτό είναι λάθος, καθώς η μέδουσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δεν μπορεί να επιζήσει εάν υπάρχουν ρύποι στο υδάτινο περιβάλλον. Η αύξηση τους τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής όπου αυξάνει τη θερμοκρασία της θάλασσας δημιουργώντας ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον γι’ αυτά τα πλάσματα αλλά και η ανθρώπινη δραστηριότητα μέσω της υπεραλλίευσης όπου μειώνουν τους θηρευτές τους. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν βλέπουμε μέδουσες σε κάποιες παραλίες λόγω της ιδιομορφίας τους (πχ πιο κρύα νερά) και όχι λόγω ρύπανσης.
Ποιες μέδουσες να προσέχουμε;
Αρχικά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε καθώς δεν είναι όλες οι μέδουσες «τσούχτρες». Θα πρέπει να προσέξουμε λοιπόν τα είδη καθώς οι μοβ – κοκκινωπές (pelagia noctiluca) είναι αυτές που τσιμπούν ενώ οι διάφανες, γνωστές και ως «γυαλί» (Aurelia aurita) μπορούν να γίνουν ενοχλητικές μόνο για ελάχιστους ανθρώπους. Οι καφέ και οι γαλάζιες μέδουσες που συναντάμε συχνά στη χώρα μας δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;
- Αρχικά αποφεύγουμε την είσοδο μας στη θάλασσα αν εντοπίσουμε αρκετές μέδουσες στην περιοχή καθώς ταξιδεύουν ως κοπάδι.
- Προσπαθούμε να μην έρθουμε σε επαφή μαζί τους για να μην μας τσιμπήσουν.
- Δεν τις βγάζουμε ποτέ στην ακτή γιατί θα πεθάνουν και θα αποτελέσουν εστία μικροβίων και κακοσμίας.
- Σε περίπτωση τσιμπήματος βγαίνουμε αμέσως από το νερό, δεν ξεπλένουμε την περιοχή με πόσιμο νερό γιατί ερεθίζεται περισσότερο αλλά ρίχνουμε θάλασσα.
- Ποτέ δεν πιάνουμε με γυμνά χέρια τη μέδουσα ούτε τα πλοκάμια της που έχουν μείνει πάνω μας. Προτιμήστε με λίγη άμμο να κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή για να φύγουν υπολείμματα πλοκαμιών.
- Για να αντιμετωπίσουμε το τσούξιμο και το πρήξιμο, θα πρέπει να ρίξουμε αμμωνία, ξίδι ή οινόπνευμα. Αρκετοί θεωρούν πως ο πάγος δεν είναι λύση στη συγκεκριμένη περίπτωση, οπότε καλό θα ήταν να τον αποφύγουμε.
- Αναζητήστε από κάποιο φαρμακείο ειδικές αλοιφές για το τσίμπημα. Αντιισταμινικά λαμβάνουμε μονάχα εάν κριθεί απαραίτητο από το γιατρό.
8. Αν το άτομο νιώθει δυσφορία σημαίνει πως υπάρχει η πιθανότητα κάποιας αλλεργίας οπότε θα χρειαστεί άμεσα ιατρική βοήθεια.