Τα Χριστούγεννα είναι μία όμορφη στιγμή όμως το σπίτι μας χρειάζεται προσοχή καθώς ο στολισμός και άλλα πράγματα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο. Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε για να κάνουμε ξέγνοιαστες διακοπές:

1. Προσοχή στα λαμπάκια του δέντρου

Τα λαμπάκια του δέντρου όσο όμορφα και αν είναι μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο. Έτσι, πριν τα τοποθετήσετε θα πρέπει να κάνετε έλεγχο πως όλα είναι σε καλή κατάσταση και ανάβουν. Αγοράστε μονάχα λαμπάκια που είναι εγκεκριμένα για την Ευρωπαϊκή Αγορά. Επιπλέον, σβήστε τα πριν πάτε για ύπνο ή κατά τη διάρκεια που απουσιάζετε απο το σπίτι, καθώς ένα βραχυκύκλωμα μπορεί να χαλάσει τα Χριστούγεννα σας.

2. Προσοχή στο μαγείρεμα

Αρκετά χριστουγεννιάτικα πιάτα απαιτούν αρκετή ώρα μαγειρέματος. Φροντίστε να είστε στον χώρο της κουζίνας όταν τα προετοιμάζετε, καθώς όταν μαγειρεύουμε πρέπει να υπάρχει έλεγχος και επιτήρηση της εστίας. Εάν έχετε παιδιά κρατήστε τα μακριά, ώστε να μην καούν ή να μην προξενήσουν κάποια πυρκαγιά άθελά τους.

3. Ελέγξτε την πυρασφάλεια

Πριν τα Χριστούγεννα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε έναν έλεγχο στα συστήματα πυρασφάλειας όπως και τους πυροσβεστήρες σας. Θα πρέπει να λειτουργούν όλα, ώστε να μπορέσετε να κατασβήσετε άμεσα κάθε πιθανή εστία.

4. Σβήστε το τζάκι και τη θέρμανση

Ένα παλιό έθιμο στα Ελληνικά χωριά ήθελε το τζάκι να είναι άσβεστο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όμως πάντα κάποιος ήταν στο σπίτι και το πρόσεχε. Επειδή σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά ούτε είναι και το πιο ασφαλές πράγμα να υπάρχει αναμμένη εστία στο σπίτι μας ενώ κοιμόμαστε, θα πρέπει να σβήνουμε το τζάκι και την κεντρική θέρμανση κατά τις βραδινές ώρες.

5. Κλειδώστε

Την περιόδο των Χριστουγέννων καταγράφονται πολλές διαρρήξεις. Για να εξασφαλίσετε πως το σπίτι σας θα μείνει προστατευμένο κλειδώστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα όταν δεν είστε μέσα. Έτσι θα αποτρέψετε μία ενδεχόμενη διάρρηξη.

6. Μην ανακοινώσετε πως θα φύγετε διακοπές

Εάν έχετε σκοπό να φύγετε διακοπές τα Χριστούγεννα καλό θα ήταν να το γνωρίζουν μόνο τα πολύ κοντινά σας πρόσωπα. Φροντίστε να λάβετε τα μέτρα σας και να μην κάνετε δημοσιεύσεις στα social media πότε φεύγετε και που πάτε. Ακόμη αποφύγετε να δημοσιεύσετε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών σας.

Και μην ξεχνάτε… Ασφαλίστε την κατοικία σας για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!